Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

22 juni 2020

Stark hela livet

"Regelbunden måttlig fysisk aktivitet är stressreducerande och leder till sänkta nivåer av stresshormoner när du vilar. Träning gör inte så att det som orsakar stressen försvinner, men det verkar som att man som vältränad har en större förmåga att hantera olika typer av stress och får ett viss skydd mot stressrelaterad ohälsa. Drabbas man ändå av stressrelaterad sjukdom har träning visat sig kunna minska en del av symtomen." (sid 71)
Stark hela livet : bättre ork, minne, mående och hälsa med fysisk aktivitet av Carl Johan Sundberg, Jessica Norrbom är en bok som jag kanske inte hade brytt mig om eller riktigt trott på. Det krävs en del innan man orkar ta till sig detta, små egna problem eller någon i ens närhet.

Mår man inte bra, så orkar man kanske inte ta till sig detta: "Bromsa åldrandet idag med fysisk aktivitet! Forskningen visar nämligen att regelbunden träning är en mirakelmedicin. Få ett bättre flås och en starkare kropp samtidigt som du blir smartare, gladare och bättre håller vikten. Du kommer att få ett friskare hjärta, starkare skelett, jämnare blodsocker och minska risken för demens. På köpet gör träningen dessutom att du känner dig lugnare och får en bättre sömn. I Stark hela livet har forskarna Jessica Norrbom och Carl Johan Sundberg samlat fakta, studier och råd för att hjälpa dig leva ett längre och friskare liv med varaktig träning. Kom ihåg att åldern är mycket mer än en siffra!"

Mina barn har inspirerat mig, följt snällt med på promenader, till gymmet, simhallen, gett inspirerande böcker. Min egen resa började för ett par år sedan när jag bröt axeln när jag åkte skridskor med barnbarn och plötsligt hamnade i vården. Fick förebyggande mot benskörhet, upptäckte jättehögt blodtryck och fel sockervärden. Piller hjälper, men räcker inte.

13 kommentarer:

Hanna / Rak i ryggen sa...

Låter som en inspirerande bok. De har stängt båda mina gym pga coronan, så jag borde verkligen hitta något annat. Är nyfiken på "Jog on" av Bella Mackie också, fast jag har alltid avskytt att springa :)

Mösstanten sa...

Att röra på sig är jättebra. Det gäller bara att hitta något som fungerar för en själv. Det ska ju helst inte vara en pest och en pina att motionera. Jag tycker hemmagympan på SVT är väldigt bra.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, glöm springandet, finns massa roligare; cykla, simma, dansa...

Mösstanten, inte bara bra, livsviktigt att röra på sig, hon är bra i svt.

femfemman sa...

Hemmaghmpdn är bra, bara att få den att bli av. Men 10 000 steg om dagen, det behövs för att man ska må bra! Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, all rörelse som blir av är bra! ❤️

Znogge sa...

I vissa lägen krävs det en livsstilsförändring och det har du verkligen gjort. Bra jobbat!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, även gamla tanter kan lära sig nytt! Man kan inte leva på gamla meriter :)

Ama de casa sa...

Min motion består så gott som uteslutande av promenader. Anders är dock jätteduktig och disciplinerad med att träna upp rörelsen i högerarmen efter brottet. Den är nu 97% återställd säger han :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, promenader är jättebra, jag var helt fast i läsfåtöljen... Toppen att axeln återställd, samma här 😎

Klimakteriehäxan sa...

Hälsan är den största skatten.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, och orken... att man orkar göra roliga saker ❤️

Veiken sa...

Det gäller att ta tag i sig själv, vilket inte alltid är det lättaste. Grupptryck är bra - för mig i alla fall. När jag bor i Thailand är det en timmas vattengympa varje morgon. Det är både nyttigt och socialt!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, när man behöver styrka som mest, har man kanske inte orken... tufft att komma tillbaka, låter trevligt med socialt vattengympa.