Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 augusti 2020

Tullias värld av Kerstin Ekman

"Tullia lärde sig dansa men inte överdrivet skickligt för då blev det inte värdigt, utan oanständigt. Spela och sjunga lite skulle hon kunna. Allt måttfullt och passande för den som skulle bli en kultiverad hustru. Nu måste hon lära sig spinna. Sländan och tenen var visserligen symboliska. Hon skulle inte behöva sitta och spinna när hon blev en mater familias. Det skulle slavkvinnorna göra." (sid 65)
Tullias värld (2020) av Kerstin Ekman berättar om Ciceros dotter Tullia.
Ekman skriver själv: "Om henne visste jag ingenting i skolan och inte på universitetet. Om man ville ha reda på något om de kvinnor som levde under de stora männens tid så måste man läsa om de stora männen. Det fanns inget annat sätt. Egentligen har vi nästan ingen kunskap om kvinnornas tankar och känslor förrän de själva börjar berätta om dem."

Författaren studerade latin i skolan, och klassisk fornkunskap, hon läste Henrik Schucks svenska litteraturhistorier i Uppsala universitet, men professorn avfärdade kvinnors betydelse i Njáls saga. Torftigt att bara läsa om männens bedrifter, men det var männen som skrev och berättade. Ekman studerade målningar, statyer, gudasagor, bibeln där det ibland nämndes kvinnor med namn.
Flera smakbitar: HÄR.

28 kommentarer:

Christina Karlsson sa...

Tack för boktips. Kvinnornas historier behöver berättas och höras...som lärare försöker jag att hitta exempel av lika många män som kvinnor men ibland är det en utmaning och det är inte alltid man lyckas ...då den manliga litteraturen och konsten finns serveras överallt. Ska kika på din länk...

Må gott!

Hanneles bokparadis sa...

Christina, bra att du som lärare lyfter kvinnorna, viktigt.

Monika sa...

Kerstin Ekman och jag är inte riktigt kompatibla. Jag har läst två av hennes böcker och inte gillat. Kanske får hon en tredje chans 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Monika, denna bok är helt annorlunda, Ekman är väldigt beläst, har forskat och kan mycket om sitt ämne.

Lottens Bokblogg sa...

Håller med om citatet från Kerstin Ekman om historiens kvinnor. Sonen ska nu läsa en kurs i gymnasiet, Kvinnohistoria, ska bli intressant att se vad det innebär.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, vilken intressant kurs sonen har valt.

Znogge sa...

Barnens och kvinnornas historia är minst lika intressant tycker jag.

Ama de casa sa...

Ska man skriva om historiska kvinnor är researchen inte sådär jätteenkel...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, finns mycket kvar att göra på området.

Ama, verkligen inte, Ekman tar upp detta...

Robert W sa...

Spännande när de som saknat röst får tala. Tack för smakbiten!

Lena i Wales sa...

Kvinnorna har alltid fått stå i bakgrunden i historiebeskrivningen, men det börjar bli lite ändringar där också, som tur är.
skön söndag!

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Jag har inte läst något av Ekman men blir lockad av språket.

Bokdamen sa...

Lite nyfiken på den här. Läst kvinnohistoria och genusinriktning, många bortglömda kvinnor men som tur är forskas det en hel del. Kerstin Ekmans böcker brukar vara intressanta.Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, otroligt att männen alltid tystat kvinnorna.

Lena i Wales, stora förändringar i här i väst.

Freja, Ekman är inte riktigt min favorit, men hon är duktig.

Bokdamen, jag läste också kvinnohistoria, en liten kurs.

Beathe sa...

Oj,denne fikk jeg lyst til å lese. Har hørt om forfatteren men ikke lest noe av henne,det fikk jeg lyst til nå. Tusen takk for smakebit og boktips!

Mrs Calloway sa...

jag brukar köpa Ekmans böcker. tror att jag kostar på mig denna också.har tyckt om nästan allt jag läst av KE. tack för smakebiten!

Bokdivisionen sa...

Åh jag läste också latin och även gammelgrekiska i gymnasiet men det var nog mest män vi läste om och texter av. Vet inte om jag läst Ekman faktiskt? Tror inte det. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, inte riktigt fastnat för Ekman, än.

Bokdivisionen, Ekman hittar också mest män, hon får leta djupt.

Paula sa...

Ämnet är intressant, dock har jag inte heller fallit för Ekman efter att ha läst ett par böcker. Tack för smakbit, trevlig söndag. Älskar de härliga tanterna på vykorten, har själv flera stycken!

wiolettan sa...

Bra att det skrivs lite om hur kvinnorna levde och tänkte, förr i tiden också. Ekman har jag inte trivts med att läsa förut.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, intressant ämne som vi vet för lite om.

Wiolettan, ska försöka läsa mer av Ekman.

Cinnamon, var så god!

tanthuset.blogg.se sa...

Intressant smakbit, måste jag säga!

Hanneles bokparadis sa...

Mia, en annorlunda intressant bok.

Boklysten sa...

Har läst några böcker av den författaren och de böckerna funkade tyvärr inte för mig. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, inte min favoritförfattare heller, denna annorlunda.

Veiken sa...

Tyvärr så klarar jag inte av att läsa det som Kerstin Ekman skriver. Jag trampar liksom vatten när jag läser hennes böcker och ger upp efter lite mer än halva boken!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, man kan inte ha alla som sin favorit, tur att det finns annat att välja på.