Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 januari 2021

Körlkarlen av Selma Lagerlöf i svtPlay


Körkarlen, svensk långfilm från 1921 Victor Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs berättelse om den olycksalige David Holm som hamnar i samhällets bottenskikt. Inte förrän dödens körkarl kommer för att hämta honom på nyårsnatten förstår David att han måste motta den hjälp slumsystern Edit velat ge honom, och han inser samtidigt allt det onda han gjort mot sin egen familj. Körkarlen är en av svensk films absoluta klassiker och när den nu visas i svt är det exakt 100 år sedan urpremiären. Originalmusik: Matti Bye. I rollerna: Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm m.fl.

Med anledning av att det i år är 100 år sedan Körkarlen utkom för första gången har Svenska Vitterhetssamfundet och Selma Lagerlöf-arkivet i samarbete en textkritisk gett nyutgåva av verket. Körkarlen är en socialrealistisk berättelse om stadsslum, tuberkulos och alkoholism, i vilken den ondskefulle David Holm tvingas konfronteras med följderna av sina illgärningar. Berättelsen handlar om ondska, passion, andlighet och botgöring - men den utspelar sig även i en spöklik hinsidesvärld, där gränsen mellan liv och död är upphävd. Selma Lagerlöf-arkivet: HÄR.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Har tänkt se körkarlen men det har inte blivit av än. Boken har jag läst, fast det är nog ganska länge sedan. Selma Lagerlöfs fars alkoholism har satts i samband med körkarlen. Tack för puffen. Nu får jag ta mig samman och se filmen.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, alkoholism var stort problem, men man kan alltid diskutera om hennes bot fungerar efter hundra år, men stumfilmen är intressant samtidsskildring.

znogge sa...

Jag har sett filmen men det var verkligen en evighet sedan. Då tilltalade den inte mig men jag tror att jag var för ung för att se den.

Ha en bra start på veckan!

Hanna / Rak i ryggen sa...

Åh, tack för tips! Satsar nog på filmen.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en 100 år gammal stumfilm skiljer sig rejält från dagens filmer.

Hanna, börja med filmen, lite speciellt med de gamla böckerna.

Klimakteriehäxan sa...

Inser att jag måste se om filmen.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, tveksamt om denna hundra år gamla film faller dig i smaken, men intressant filmhistoria. Lagerlöf skrev som filmmanus, hon var före sin tid.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tittat på halva filmen, så fint gjord. Ovanligt numera att hämta döda själar där kroppen är passiv o lealös. Tack för tipset!