Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 januari 2021

Öknens drottning i svtPlay

"Niohundratalets Bagdad var sofistikerat och kosmopolitiskt och stoltserade med bokhandlar och litterära salonger, banker och handelshus, planteringar och zoologiska trädgårdar. Dess författare och poeter skapade en del av arabvärldens förnämsta litteratur och översatte Euklides, Platon och Aristoteles till Arabiska. Dess matematiker, som använde arabiska siffror, införde begreppet noll, dess astronomer byggde ett observatorium och studerade jordens runda yta, dess läkare fick sin utbildning vid medicinska fakulteter och tjänstgjorde på offentliga sjukhus, dess affärsmän tog ut kontanter på checkar i bankfilialer ända borta i Kina." (sid 218)
Öknens drottning : Gertrude Bell (1868-1926) : äventyrerska, spion, rådgivare till kungar, Lawrence av Arabiens förtrogna (1997) av Janet Wallach, fotoillustrerad. Gertrude Bell var en mångfacetterad och ovanlig kvinna. Hon föddes 1868 i välbärgad brittisk familj och studerade både historia och ett antal språk. Som 23-åring drev äventyrslusten henne till Mellanöstern. En resa hon dokumenterade flitigt både med texter och fotografier. Hon träffade senare den 20 år yngre TE Lawrence (Lawrence av Arabien) och de arbetade tillsammans med att skapa kungariket Irak 1921. Boken är ett loppisfynd för 30 kr. Nu kan man se filmen om henne i svtPlay: HÄR.

Queen of the Desert, amerikansk-marockansk långfilm från 2015, ett biografiskt drama om arkeologen, kartografen, författaren och äventyraren Gertrude Bells liv. I början av 1900-talet är hon verksam som brittisk politisk attaché i Teheran. Efter en olycklig kärleksaffär beger sig Gertrude ut i den arabiska halvöns öknar i hopp om att utforska okända platser och möta de folk som bor i denna orörda värld. Regi: Werner Herzog. I rollerna: Nicole Kidman, James Franco, Robert Pattinson, Damian Lewis, Jenny Agutter m.fl. Se: HÄR. Flera smakbitar: HÄR.

22 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

ska se filmen. Lawrence av Arabien blev biten i benet av Thomas Hardys terrier som hette Wessex. Gertrude Bell verkar ha varit en mycket intressant kvinna. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, läst den tjocka Lawrence av Arabien och sett filmen, terrier verkar speciella. Gertrude Bell var verkligen annorlunda, gjorde många bra saker.

Annette sa...

Tack för smakbiten, nu vet jag vad jag skall se på teve härnäst :) God fortsättning!

Monika sa...

Blir lite sugen på att se filmen, en del bra skådisar med där.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Intressant och spännande val.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, riktigt bra tips :)

Monika, och sanna intressant historia.

Znogge, en intressant intelligent kvinna som gjorde bra saker.

Lottens Bokblogg sa...

Kände inte alls till henne. Filmen verkar intressant.

astridterese sa...

Bagdad er en by jeg alltid har hatt lyst til å besøke. Nå holder jeg på å lese alle Agatha Christies bøker og noen av dem har handling fra Bagdad. Hun var selv der sammen med ektemann nummer to, som var arkeolog. Jeg tror kanskje at det aller beste hadde vært å besøke byen før andre verdenskrig da det var en engelsk koloni der, det er absolutt en farligere by nå.
Godt nytt år og ha en riktig fin søndag!

Ama de casa sa...

Vi besökte Carboneras för snart två år sen. Det var där som (delar av) filmen Lawrence of Arabia spelades in. Ett vackert ställe:

https://amacasa.wordpress.com/2019/01/29/carboneras-del-3/

:-)

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, Gertrude Bell var ju verksam för hundra år sedan, inte ofta vi känner till historia.

AstridTerese, Agatha Christie var också en tuff kvinna som reste till platser som mest besöktes av män.

Ama, väldans, ni har ju besökt platser överallt!

skogsnuvan sa...

Önskar dig ett gott nytt år och att vi snart blir av med coronan och börja umgås igen.

Paula sa...

Tack för smakbit, ska se filmen, låter intressant. Ser mest på djur och naturfilmer just nu. Har inte hittat serier jag gillat.
God fortsättning på året!

Åsa sa...

Den kände jag inte till, varken boken eller filmen, eller personen öht. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Skogsnuvan, önskar detsamma.

Paula, du är ju själv jämnt i naturen, jag ser sällan serier, föredrar filmer.

Åsa, Gertrud Bell var verksam för hundra år sedan, trevligt att hennes historia lyfts fram.

Bokdamen sa...

Kan nog vara intressant, finns mycket bra på play ser både filmer och serier där och på andra tjänster. Tack för smakbiten och god fortsättning

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, intressant kvinnohistoria.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Blev sugen på att se filmen.

Klimakteriehäxan sa...

Har sett filmen, som jag tyvärr tyckte var riktigt tråkig. Gillar aldrig Nicole K ... så jag borde kanskte inte ha tittat ...
Men den innehöll en del väldigt fina bilder på öken och många snygga kameler.

Mösstanten sa...

Tack för ännu ett spännande tips. Filmen ska jag titta på.

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, filmen klart sevärd.

Klimakteriehäxan, innehöll intressant kvinnohistoria.

Mösstanten, boken också läsvärd.

Boklysten sa...

Låter som en bok som jag nog skulle gilla. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, det tror jag, riktigt läsvärd kvinnohistoria.