Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 april 2021

Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna


Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna (2019) av Alexandra Borg, Nina Ulmaja är en vacker och intressant bok som jag inte bestämt mig om jag måste äga. Röda rummet är kanske inte den roligaste av Strindbergs böcker, men en språklig milstolpe.

Röda rummet utkom första gången 1879 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet. Sedan dess har boken utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman och översatts till ett stort antal språk. Men förutom att vara en klassisk roman är Röda rummet en Bok. Skriven, formgiven, tryckt, såld och läst. Hur gick det till på Strindbergs tid? Hur går det till idag? 

Denna är en både nördig och allmänbildande resa genom bokens, typografins och läsningens historia. Med Röda rummet som prisma berättar Borg och Ulmaja hur allt började och hur det fortsatt. Det är oavbrutet lärorikt och underhållande, och varje vackert formgiven sida genomsyras av kärlek till Boken.

»Man köper heldre en vacker bok för en krona än en ful för 50 öre«
                               August Strindberg

Strindbergs skrivbord i hans bostad - foto: Hannele

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Röda rummet är en av de böcker som jag funderar på att läsa om. Det var mycket länge sedan jag läste den och jag minns inte mycket av den. Gör jag det blir jag intresserad av Strindbergs lilla röda också. Får väl sätta in den i boklistan så den inte blir bortglömd.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Röda rummet är lite som att läsa en gammal Hänt i veckan om gamla gubbar... denna bok är väldigt intressant att läsa ur flera aspekter; bokens historia, vackra bilder.

Klimakteriehäxan sa...

Kan rekommendera ett besök på Strindbergsmuseet om du inte redan varit där.
https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2019/02/hemma-hos-august-pa-drottninggatan.html

Klimakteriehäxan sa...

Fast när jag tänker efter vill jag minnas att du redan varit där.

znogge sa...

Tack för tipset. Det låter som en riktigt intressant bok. Sedan är Strindbergs böcker i sig lite speciella...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, bilden på Strindbergs skrivbord har jag själv tagit hemma hos honom.

Znogge, han har varit väldigt produktiv, finns pärlor.

KajsaLisa sa...

Gillar Röda Rummet, den enda Strindberg jag läst. Man känner igen sig i nutiden och inledningen är fantastisk.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, bra författare kan skriva tidslöst.