Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 december 2021

A. Andra tankar av Katarina Frostenson

A. Andra tankar (2021) av Katarina Frostenson är den tredje boken, anklagelseakter, efter K och F kommer A. Berättelsen om en makalös tid fortsätter i en ny lyrisk ton. A betraktar en häxjakt, begrundar lagen, våldet och besjunger livet som i förödelsen öppnar sig för lätthet och ljus. Frostenson är duktig beläst poet, hon gör flera litterära hänvisningar, besvikelse på världen och vännerna lyser igenom.

bernur har läst: HÄR.


"om akten, vad som följer på den och
hur en dom kan fattas
om
att ange sig
ja, som en akt att uppenbara det orimliga
i att anklagas
att anklaga sig själv i stället   ha!
K blir skyldig - omöjligt! - och
av sig själv - som sådan dömd - ha ha
där fick han dem
(sid 47)

Även om tilltalet är mer poetiskt än i föregångarna är raseriet intakt, upprättelsebegäret oförminskat. ”Det känns lite som att läsa en saga om en förskjuten kung som vandrar omkring klädd i trasor men med sanningen om sin rätta identitet brinnande i blicken. Poesin och konsten får tjäna som den symboliska kronan”, skriver Tatjana Brandt. Men det finns också ansatser till något annat, menar hon. Plötsliga luckor av poetiskt andrum i nuet, bortom såret och traumat.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det enda jag har läst af Katarina Frostenson hittills är en ganska tidig diktsamling. Den här poesin skiljer sig mycket från den. Det jag ser av det här lilla utsnittet, alltså.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Frostenson kan verkligen skriva, hon är beläst, men tveksam till hennes omdöme

Znogge sa...

Tack för tipset!

Klimakteriehäxan sa...

Kalla mig gärna fördomsfull. Men denna bok kommer jag inte att läsa. Det räckte och blev över med den del av K som jag tog mig igenom.

Ama de casa sa...

Nja... Inget för mig, men det tror jag att du anade ;-)

Ha en fin start på veckan!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, man kanske inte ska blanda ihop text och författare, men i detta fall är det svårt att låta bli.

Klimakteriehäxan, i detta fall funkar det bra att vara fördomsfull

Ama, ingen uppmuntrande bok, önskar detsamma!