Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 januari 2022

bra kilopris på Proust av Carl-Johan Malmberg

Lyckans gåta : Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt (2022) av Carl-Johan Malmberg fyllde nästan hela brevlådan. Tur att CityMail sms:ade, annars hade Göteborgs-Posten inte fått plats; 560 sidor och 1,3 kg, ingen bra sängläsning.

År 2022 är det 100 år sedan På spaning efter den tid som flytt fullbordades. Lyckans gåta är en vägvisare in i Marcel Prousts väldiga romansvit, både för den som bara snuddat vid den eller som läst den tidigare, skriven av en av Sveriges främsta Proustkännare. Det är en personlig bok, Carl-Johan Malmbergs egna iakttagelser och minnen av Proustläsning får stor plats. Med en rad olika ingångar till verket läggs ett pussel som tar fasta på en romanperson, en textdetalj, en plats, en relation, en idé eller en känsla, och gör utvikningar till en rad andra verk inom litteraturen, musiken och konsten.

Carl-Johan Malmberg fick Stora Fackbokspriset 2013 för sin Stjärnan i foten : dikt och bild, bok och tanke hos William Blake. Ett fantastisk verk för alla Blake-freak; massor med fina illustration och citat ur hans verk. Bra register. En rejäl bok som man kanske inte sträckläser, men som är bra att fördjupa sig i, när men läser Blakes verk.

Carl-Johan Malmberg har även skrivit mastodontverket Var hemlig och gläds : vandringar i William Butler Yeats poetiska världar.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Säkert en intressant och fin bok. Själv önskar jag nyutgåvan an På spaning i sjuttioårspresent. Jag har läst alla delarna, men det var mycket länge sedan. De fanns i hyllan då, men inte nu. Kan bli frågan om lite omläsning så småningom.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, maken köpte alla delarna billigt på en bokrea. Sara Danius har sagt att man inte behöver läsa allt, bara öppna en bok och njuta av texten.

znogge sa...

En sådan tegelsten läser man knappast i sängen nej. Säkerligen ett bra kilopris om man nu kan värdera en bok så ;-)

Ha en bra måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, heminredare köper vackra böcker för meterpris 😳

Ama de casa sa...

Ja, den där boken får du nog sätta dig i läsfåtöljen och läsa :-)

Jossus Travelpics sa...

Oj, det var en rejäl bok.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, ingen bok man har i handväskan 👜

Jossus, en bok som räcker länge.

Linnea/Bokblomma sa...

Pappersböcker är fantastiska, men ibland är e-böcker praktiska ändå... I alla fall när det kommer till sängläsning!

Hanneles bokparadis sa...

Linnea, haha, sant, men mycket böcker som inte är e-böcker!