Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 mars 2022

Malte Persson tilldelas Gerard Bonniers Lyrikpris 2022 för Undergången

Ett pressmeddelande berättar:
En modig poet dansar alltid lyckosammast i fotbojor”, påstod den kinesiske poeten Wen Yiduo. Malte Persson är en sådan modig poet som håller takten såväl i sonetter och villanellor som till terziner och blankvers och som i steget ändå förmår släppa loss den saklighetens svindel som är Undergången:s särmärke. Att så oklanderligt nullifiera hela vår civilisationsmytologi och i tillägg lyckas rul­la tillbaka historiens förflutna, där varje förlorat framsteg tycks kunna växlas tillbaka in i en förlorad tillgång, vilket med sin finstilta blasfemiska humor precis förmår skapa denna saklighetens svindel. Ända fram till den subatomära kraftsoppa där ”allt som återstår är möjlighet”.
Undergången (2021) av Malte Persson om framtiden och det förflutna, och om mänskligheten som kläms mellan dem, fyndigt, roligt, lärorik, tankeväckande. I sista dikten snabbspolas världshistorien baklänges på blankvers.

Döden som till livet gränsande:
ett främmande bestämmande.
Men också livet var begränsande,
och också hemmet hämmande.
De få och fadda sinnena
migrerande till minnena
hos de bestulna efterkommande.
I livet är vi ensamkommande.
Och sedan ensamt gående,
förståndigt oförstående,
försvinnande försvinnare.
Förlorande som vinnare.

6 kommentarer:

znogge sa...

Ingen jag har läst men måste erkänna att jag inte läser så mycket lyrik.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en av mina favoritpoeter, han har även brunnslockspoesi i Skåne

Veiken sa...

Jag är riktigt dålig på att läsa lyrik. Det ger mig liksom inget, tyvärr!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, jag har lär mig som vuxen

Mösstanten sa...

Malte Persson måste jag nog läsa. Har aldrig gjort det. Och o så skönt att se ordet gående och inte gåendes som så många skriver nu för tiden. Här skulle det passa in i rimmen förstås, men i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Malte är så fyndig och skriver väldigt varierat.