Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 mars 2022

Snöns rike av Yasunari Kawabata

Snöns rike
(1948) av Yasunari Kawabata berättar om en turistort med heta källor på den snörika Honshu - ett paradis för njutningslystna rika - dit Shimamra kommer. Han är medelålders, förmögen, estet ut i fingertopparna, som tillfullo förmår uppskatta två fjärilars lek över fälten, men vars trötta hjärta inte orkar omfatta en passion.  I honom förälskar sig den unga geishan Komako. Deras förbindelse är dödsdömd från början, men i det längsta vägrar Komako, hängiven och förtvivlad, att inse detta.

"Hennes prat om romaner tycktes inte ha mycket att göra med "litteratur" i ordets gängse bemärkelse. De enda vänskapliga förbindelser hon hade med invånarna i samhället hade uppstått ur vanan att byta damtidningar, och efteråt hade hon fortsatt att läsa på egen hand. Hon var fullständigt okritisk och begrep sig föga på litteratur, och hon lånade till och med romaner och tidskrifter som hon fann liggande i gästernas rum på hotellet. Inte få av de nya författarnamn hon nämnde var helt obekanta för Shimamura. Hon uppträdde som om hon hade talat om böcker på främmande språk." (sid 37)

Yasunari Kawabata tilldelades Nobelpriset i litteratur 1968 Japan:
för hans berättarkonst, som med fin känsla uttrycker japanskt väsen i dess egenart

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den ska jag ju läsa om i år, hade jag tänkt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, lite nyfiken på att läsa även något annat av Yasunari Kawabata, gillar det japanska.

Znogge sa...

Tack för tipset. Den låter väldigt intressant och jag har inte läst den.

femfemman sa...

Nobelpristagare, det är inget för denna tanten. "Kiosklitteratur" ratar jag också . Men det finns väldigt mycket att läsa mellan, som jag ser det, två ytterligheter
Ha en fin sol-torsdag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag gillar läsa japanska författare.

Anna-Lena, haha, det var då ett knasigt sätt att rata ett stort antal riktigt bra författare... själv har jag ingen åsikt förrän jag läst. Här är det en dimmig början på dagen

Ama de casa sa...

Dom flesta litteraturpristagare har jag nollkoll på...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, det förstår jag, man kan hitta bra böcker ändå

Rämmengården sa...

Jag är så sugen på att läsa något av en japansk författare. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Nina, jag tror du skulle gilla Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

Rämmengården sa...

Tack för tipset jag ska kolla efter den.