Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 april 2022

fem en långfredag

Långfredag till minne av Jesu korsfästelse på Golgata. Det är väl inte skadligt, om vi avstår från shopping EN dag och tar det lite lugnt och umgås med familjen.
1 Vad vill du helst ha i ett påskägg? gärna lite mörk choklad.
2 Hur skiljer sig ditt påskbord från julbord? finsk mämmi,
3 Är det någon skillnad på musten? lagrad must går an.
4 Tar du fram något pynt? ja, blommor, påskdukar, kycklingar, även i trädgården.
5 Hur kommer du fördriva långfredagen? lugnt, midnattsmässa är fint.
            Påsk Fem en fredag hos: ElisaMatilda.

31 kommentarer:

femfemman sa...

Nä, jag ska inte shoppa. Gör jag f.ö. väldigt sällan. För att handla mat, det kallar jag inte shopping. Tänker jag inte hör idag heller. Ska packs en matsäck och ge oss ut i Guds fina natur. Och vara barnvakt en stund i em. Mörk choklad är gott! Och lite pynt har vi allt framme. Med betoning på lite.
Glad Påsk Hannele.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, mataffärer är ofta fulla både på julafton och påsk... personalen kan aldrig vara lediga. Underbart när är är fint väder att gå ut på picknick, önskar en trevlig påsk.

Mösstanten sa...

Här blir ingen shopping idag. Och i morgon ska vi faktiskt äta påskbuffé på restaurang. Men idag blir det fisksoppa när min dotter och hennes man kommer hit från Stockholm. Måste kolla receptpå memma så att jag vet vad det är.

Mösstanten sa...

Och Glad påsk!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, trevligt, gillar fisksoppa, helst när någon annan har lagat, själv gör jag lite som andan faller på... Memma köper vi färdigt, liknar tydligen persisk festrätt, tar lång tid att göra, nu köper perser också memma. Önskar en riktigt fin påsk!

http://kraka.moah.se sa...

Jag har inga planer på någon shopping idag. Förhoppningsvis blir det en lugn dag. Har bjudit hem mig till min bror och svägerska och ska dit på eftermiddagen.

Ha en fin påskhelg!

Ama de casa sa...

Jag gillar choklad jättemycket men den får inte vara för mörk, då blir den bara torr och "dammig" :-)

Robert W sa...

Jag skulle gärna gå i kyrkan idag, för långfredagsgudstjänsten brukar vara väldigt stämningsfull, men det blir för krångligt att få med hustrun. Bra med färdtjänst, men lite omständligt.

Karoleen sa...

Ska förbereda för morgondagens besök och städa lite idag. Men också ta och läsa lite bok, det känns lite lagom! Ha en fin påsk!

Hanneles bokparadis sa...

Kraka, låter ju riktigt trevligt, ha det bra.

Ama, har då inte smakat damig choklad, testa finskt!

Robert W, jag har förstått att mycket väntande med färdtjänst.

Karoleen, bokläsning är fin avkoppling, önskar detsamma.

Znogge sa...

Någon shopping blir det inte här heller och när det gäller påskpyntet är det väldigt klent med det. Har inte orkat. Nåja, vi har gula blommor i köksfönsterna och en bukett påskliljor i vardagsrummet så det får räcka.
I mitt påskägg får det vara marsipan och choklad.

Hannas krypin sa...

Midnattsmässa låter fint. Det blir ingen shopping här heller tänkte jag skriva men vi ska eventuellt storhandla i eftermiddag efter besöket hos mina föräldrar. Gills det som shopping?

Klimakteriehäxan sa...

Har prövat lagrad must men föll inte för den. Dricker iofs väldigt lite must hur som helst. Noll shopping! Glad påsk!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag fyller år ibland vid påsk, då blir det mer pyntat, marsipan är gott både till jul och påsk.

Hanna, ja, springa i mataffärer vid julafton eller påsk räknas som shopping...

Klimakteriehäxan, många har väldigt traditionell smak, men jag vill testa lite nytt, trevlig påsk!

Geddfish ♥ sa...

Påsk är en stor högtid, egentligen kyrkans största. Jag var inte på midnattsmässan igår kväll men vet att de plockade bort allt på altarbordet. Jag ska vara kyrkvärd på söndag, då är det uppståndelse.

Såg flaskan med Porter, den tyckte jag mycket om förr, har böstan glömt bort den.
Glad Påsk!

Hanneles bokparadis sa...

Geddfish ♥ fint när kyrkan helt byter skepnad under påsk, här har vi tre kyrkor, och genom svärdotter känner jag prästerna, ganska trevligt och fin musik. Glad påsk!

Mrs Calloway sa...

ljus choklad och marsipan vill jag ha i mitt påskägg. must använder vi inte. det får bli öl och snaps. en av de tre gånger om året då jag dricker öl. jag saknar Matteuspassionen i radio. och i någon mån Johannesoassionen. förstår inte vart den traditionen plötsligt tagit vägen? var hittar du någon midnattsmässa?

Janerik Sundh sa...

Lite annorlunda än min. Jag blev nyfiken på finsk mämmi, sedan läste jag kommentarerna och förstod att det är ungefär som memma.
Glad Påsk!

Hanneles bokparadis sa...

MRS Calloway, ljus choklad har jag nog aldrig gillat, alla kyrkor har midnattsmässa under stora helger, typ jul och påsk.

Janerik, mämmi är finska och memma finlandssvenska.

Violen sa...

Ingen shopping här heller! Midnattsmässa måste vara en fin avslutning på Långfredagen.

Bokdamen sa...

Blir kanske memma det blir inte varje år men ibland så. Trevlig påsk!

Kina sa...

Blommor. påskduk och servetter gör mycket, och kan anpassas efter högtid. Det räcker faktiskt tycker jag. Lagrad must har jag aldrig hört talas om. Ha en Glad Påsk!

Susie på Stjärnarve... sa...

Normalt brukar jag älska att ha många gäster, men just nu när man är lite krasslig så orkar man inte med så många så vi blir bara 5 på lunchen i morgon. Då blir det bara lerpottesill, tunnbrödsrullar och så rabarber med vaniljglass. Fast jag ska servera det lite extra snyggt.....
KRAM & GLAD PÅSK/Susie

Hanneles bokparadis sa...

Violen, musik i kyrkan är stämningsfullt.

Bokdamen, önskar dig detsamma!

Kina, man kan göra det fint med ganska små medel.

Susie, jag lagar inte längre mat åt gäster, och barnens tur bjuda mig. Det där låter ju jättegott, trevlig påsk! kram

Helén sa...

Jag hoppas din Långfredag varit bra och att det blir midnattsmässa senare. Jag började påsken på Skärtorsdag med musik i stillhet vilket var en skön stund och en påminnelse om varför vi firar påsken.
Vilken tur att du nämner lagrad must! Jag har ett antal flaskor lagrad must i matkällaren där jag bor som jag nästan glömt bort. Måste genast gå ner i källaren och hämta ett par flaskor.😁

Hanneles bokparadis sa...

Helén, jag vill gärna minnas varifrån våra olika traditioner kommer, visst är lagrad must gott! Önskar en fin påskhelg! 🐥🐣🐇

Susjos sa...

Ingen shopping här heller idag . Mumma brukar min man göra till julbordet, det är dock något helt annorlunda än finsk mämmi! Mumma är en dryck av porter, portvin, sockerdricka,lageröl eller julmust.
Önskar dig en fortsatt Glad Påsk!

BP sa...

Mämmi är det många med finska rötter som har skrivit om på sina bloggar i åratal. Mämmi säljs faktiskt hos min lokala ICA. Men eftersom jag inte är en sötis har jag hittills avstått från ett köp. Men omtalat är Mämmi;-)
Midnattsmässa på långfredagen - det var otippat. Trodde att man bara hade midnattsmässor till jul - ooops, jag vet...

Hanneles bokparadis sa...

Susjos, svärfar har pratat om mumma, men minns inte om han gjorde det, mumma fick vi på julbord på en restaurang när vi firade makens 60-års dag med barnen, gott.

BP, påsk är kyrkans största helg, Jesu uppståndelse, stort i Rom också, korsvägsvandring från Rom i närvaro av påve Franciskus.

Paula Merio sa...

Håller mig långt från köpcentrum hela året! Men letar nu efter parasoll och bord till uteplatsen, har nog besökt hundra web-shoppar utan att hitta vad jag vill ha! Memma gillas inte, den lär vara mycket nyttigare än man anar...
Fortsatt fin påskhelg

Hanneles bokparadis sa...

Paula, härlig tid nu när man hitta små stunder att kunna sitta ute i solen... mämmi är ju svart råggröt, trevlig fortsättning