Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

18 maj 2022

europeiskt, österrikiskt - kulturfråga

Jag är väldigt förtjust i flera österrikiska författare.
Mina priser av Thomas Bernhard tar upp hans ovilja att ta emot priser, men pengar behöver han ju för att leva. Mina priser, en nybörjarbok för Bernhard-läsare, skriver Bodil Malmsten. Jag gillar Bernhards texter, hans självbiografier.

Vi dödar Stella (Wir töten Stella 1958) av Marlen Haushofer är en av hennes böcker jag läst, hon är lite glömd författare, svårt att hitta översättningar av denna österrikiska författare, mest känd för Väggen.

Frukttjuven eller Enkel resa till landets inre (2020) av Peter Handke har han kallat sin nya roman för "Det Sista eposet". Ett stick av ett bi blir det tecken som föranleder uppbrottet och som gör att författaren påbörjar sin berättelse, jag tycker om Handkes sätt att skriva.

SvtPlay har visat nyligen väldigt många bra franska filmer som jag har haft mycket glädje av.

Vilken kultur från ett land som tävlade i Eurovision vill du lyfta fram? undrar Enligt O i veckans Kulturfråga.

8 kommentarer:

znogge sa...

Intressant att utgå från den aspekten när det gäller litteratur.

Robert W sa...

Väggen har jag faktiskt läst. Österrike är ett vackert land.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, roligt att hitta olika teman.

Robert W, jag har nog inte varit i Österrike.

Mrs Calloway sa...

har varit i Österrike flera gånger. förödande god mat och då menar jag inte Sachertårtan. och visst finns här många fina författare. och vacker natur

Klimakteriehäxan sa...

Här går jag bet, åtminstone än så länge. Får väl se om något kryper fram under dagen ... Men när det kommer till Österrikesäjer jag bara: Apfelstrudel, Sachertorte och Serbische Bohnensuppe. Allt favoriter från min (korta) tid i Wien.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, som land är Österrike ganska obekant för mig, men sachertårta har jag ätit i Tyskland.

Klimakteriehäxan, olika tårtor har jag ätit i Berlins Fernsehturm, matkultur är också intressant, Apfelstrudel har jag ätit i Schweiz.

enligt O sa...

Tack för tips! Vilken bok av Handke ska en nybörjarläsare satsa på?

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Berättelse om ett liv om Peter Handkes mor är riktigt fin.