Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 maj 2022

Precis som du av Nick Hornby

Precis som du (2021) av Nick Hornby, en öm och brutalt rolig ny roman sätter fingret på vad det innebär att blir förälskad i bästa möjliga person - någon som kanske inte alls är precis som du.
En lördagsmorgon träffas Lucy och Joseph av en slump hos den lokala slaktaren. Hon är lärare och tvåbarnsmamma, med ett förflutet som hon gör allt för att glömma, han är aspirerande DJ, som måste börja ta tag i sitt liv. Lucy och Joseph är varandras motsatser, ändå tycks deras vägar ha korsats av en anledning. En underbart fin och lättläst bladvändare.

"Hon kände sig orolig och sårbar till en början, Hon var snygg för att vara fyrtiotvå, men hon var trots allt fyrtiotvå och kroppen var ett resultat av viss måttfullhet och regelbundna gymbesök, snarare än en disciplinerad rutin av intensiv yoga och en personlig tränare. Inget var så fast eller smidigt som förr. Det hade inte bekommit henne om han varit i hennes ålder, men i det ögonblick han började smeka henne kunde hon inte låta bli att tänka på vad han var van vid, där och och där och särskilt där." (sid 103)

   "Okej", sa Hanna. "Jag hade en fantastisk engelsklärare."
   "Hurra."
   "Och hon brukade ge mig böcker. Hon gav mig Black boy av Richard Wright. Och Purpurfärgen. Jag var typ fjorton år. Hon gav mig Allt går sönder och Gå och förkunna det på bergen och Their Eyes Were Watching God. Och sedan gav hon mig Jude Fawley: en själ från djupet och sa att det var hennes favoritbok."
   "Wow."
   "Och det konstigaste var att jag förstod den genom sammanhanget med de andra böckerna. För att den handlade om utanförskap och fattigdom och sådant."
   "Den här läraren låter som en stjärna. Vilken skola gick du?"
(sid 193)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset! Den ska jag skriva upp.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag tyckte mycket om Nick Hornbys nya.

znogge sa...

Tack för tipset. Den gör jag en notering om.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en intressant tänkvärd bok.