Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 juni 2022

fikat med Sture Allén

Professor Sture Allén blev 93 år, han satt 40 år i Svenska Akademien, han föddes på Hisingen. Han var före sin tid när han började samla på ord i Språkdata i Göteborgs Universitet: ord från dagstidningar, riksdagsprotokoll, Bonniers romaner och andra källor, massor med ord. Man kan se uppkomsten av ord, hitta nya ord och se hur ordens valens ändras typ under senaste hundra åren. Om ett ord inte förekommer, plockar man bort det ur SAOL. Nya ord kommer i stället, vissa ord stannar kvar, andra försvinner som en kort modenyck. 

Ordböcker började göras i Göteborg, tittar man i början av ordböcker känner man igen göteborgska namn. Det hela började redan i slutet av 1960-talet när Sture Allén såg vad man kunde göra med datorer, samla stora mängder ord, jämföra olika tidsperioder, se hur ordens betydelse ändrats under senaste hundra åren. Där jobbade Sture Allén som professor i språklig databehandling fram till 993. Där satt jag med min uppsats och försökte lista ut, hur en översättningsdator skulle kunna se skillnad på verb, som egentligen såg likadana ut men betydde olika. Inte så att vi språkade, men ibland satt han där på samma fikarum.

9 kommentarer:

Anki sa...

Jag har en av dessa böcker, året var 2017. Jag besökte Göteborg då. :) Jag har boken kvar.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, ett trevligt användbart minne 🇫🇮

znogge sa...

Det är intressant med ord. Hur nya tillkommer och vissa andra försvinner. En del blir inte långa medan andra är här för att stanna.

Klimakteriehäxan sa...

Du borde egentligen få hans stol i Akademien!!!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen intressant med ord, märks lätt i äldre filmer och gamla böcker 📚

Klimakteriehäxan, måste skriva färdigt min litterära avhandling först 😊

Hannas krypin sa...

så spännande att fundera över hur språket utvecklats. Kan tänka mig att mycket hänt bara de senate åren.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, det går fort nu, datorer, ungdomar, resande, nytt hela tiden. Och språkforskare har väldigt god koll på alla förändringar.

Mösstanten sa...

Intressant om Sture Allén. Han har gjort en stor insats i Akademiens arbete för svenska språket.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, han har verkligen förnyat och gjort många bra saker.