Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 juli 2022

Känslornas irrvägar av Stefan Zweig

Känslornas irrvägar
(1927) av Stefan Zweig (1881-1941) hittade jag i glasmontern på mitt antikvariat, tydligen sällsynt, vackert omslag, innehåller tre noveller, läst Tjugofyra timmar av en kvinnas liv. En svunnen epok, en skandal på ett hotell bland gäster från olika länder på Rivieran. En ung dam lämnar sin man och sina barn och följer efter en yngre man. Detta leder till att en mycket respektabel äldre dam, adlig änka, söker upp novellens huvudperson för att få berätta om en lika omvälvande händelse i hennes eget liv, ett dygn som hon aldrig berättat för någon. Man ska inte döma andra för snabbt.

"Det föreföll verkligen, som om en del människor erforo en stor glädje av att tro sig själva vara starkare, sedligare och renare än andra, som voro "lätta att förföra". Jag återigen ansåg det ärligare av en kvinna att fritt och lidelsefullt följa sin instinkt i stället för att som så ofta händer, sluta ögonen och bedraga sin man i hans egna armar.   

Ungefärligen så uttryckte jag mig, och ju häftigare de andra angrepo den stackars fru Henriette under det uppblossade samtalet, desto varmare försvarade jag henne."
(sid 14)

 Novellen finns även i Amok som innehåller fem noveller.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

StefanZweig har jag aldrig läst men han verkar intressant. Får väl titta närmare på honom.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Stefan Zweig är verkligen värd att göra bekantskap med, han har även skrivit romaner om en del historiska personer.

Znogge sa...

Obekant för mig faktiskt men en vacker bok ska aldrig underskattas.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, även innehållet är vackert 📚

Anki sa...

Att inte döma andra för snabbt, just det! Vi kan aldrig veta.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, precis, vi borde tänka på det oftare.