Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

18 juli 2022

Läsa tankar : essäer om geniala böcker och osannolika liv

Läsa tankar : essäer om geniala böcker och osannolika liv (2021) av Tatjana Brandt innehåller fantastiska historier om George Eliots nyblivna make som hoppade ner i en kanal i Venedig för att undgå sin bröllopsnatt och Dostojevskijs spelskulder leder vidare till existentiella frågor som berör oss alla. Hur ska man leva sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa?

Ann Radcliffe skrev romaner om känslighetens möjligheter och sublim skräck som förebådar psykoanalysens symbolspråk. Fjodor Dostojevskij släpper sina överdrivna älskare och förtappade brottslingar fria, han låter dem tala med en intensitet och hetta som få andra författare kommer i närheten av. Marian Evans skrev alla sina böcker under pseudonymen George Eliot. Hennes romaner har en dragning mot det uppbyggliga och lätt nostalgiska men varken hon eller hennes romangestalter klarar riktigt av att slå sig tillrätta i förflutenhetens stilla frid. En liknande konflikt mellan ordning och uppror flammar upp i Ursula K. Le Guins romansvit om trollkarlen från Övärlden.

Ett övergripande tema är slitningen mellan strukturer, normer, traditioner å ena sidan och subversiv frihet, kreativitet och unika personliga relationer å den andra. Hur utövar man sin frihet och tar tillvara det som är personligt och unikt när samhällets kvarnhjul mal på och grupptryckets krav på likriktning bränner sig in i själen?

"Dostojevskijbarnens uppfostran var färgad av konst och litteratur och religion i en salig blandning. Dostojevskijs far älskade Ann Radcliffes romaner och läste dem högt för familjen på kvällarna under många år. Dostojevskij har i brev och samtal vittnat om hur han var närmast besatt av de här romanerna, hur han drömde om dem och i tankarna drog iväg med deras händelser och karaktärer, förvandlade dem, lekte med dem, föreställde sig gotiska landskapens vilda skogar och sublima slott med mord och hjältar och källarvalv och överspända konfrontationer utan uppgörelser. En värld på samma gång undanglidande och extatisk. Som vuxen får Dostojevskij möjlighet att besöka Italien, i sin dagbok skriver han hur han längtansfullt spanar efter hennes landskap genom tågfönstret." (sid 62)

Tatjana Brandt är född 1975 i Åbo, en finlandssvensk författare, poet och litteraturvetare som även skrivit essäsamlingen Fängslad. Om lust till litteraturen och läsningens plats i livet, som sträcker sig från den brittiska 1700-tals författaren Frances Burney över Inger Christensen och Ann Jäderlund till en lång text om J.K. Rowlings Harry Pottersvit.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ännu ett intressant tips från dig. Och boken, om man läser den, verkar i sin tur ge en lust att läsa nya böcker.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, trevlig läsning, fin blandning av litteratur och biografi.

Znogge sa...

Den låter väldigt intressant och inspirerande!

Klimakteriehäxan sa...

I dag har du verkligen lyckats med din header! Så snygg bild!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Tatjana Brandt är väldigt intressant författare.

Klimakteriehäxan, tack, vår lilla trädgård.

Veiken sa...

Tatjana Brandt är för mig en ny bekantskap, kanske värd att ladda ner och läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, en finsk litteraturvetare och författare 🇫🇮

Mrs Calloway sa...

den där känner jag igen!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Tatjana Brandt är intressant