Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

29 juli 2022

nyköpt bok om Rilke

letade egentligen dopkort, fanns inga trevliga, men spontanköpte Den tidlöse resenären : Rainer Maria Rilke (2021) av Katarina O'Nils Franke. Boken följer med Rilke från vaggan till graven. Inledningsvis görs ett besök vid graven i Schweiz där den store poeten vilar under sina egna ord. Sedan går vi kronologiskt från hans vidunderliga barn- och ungdomshistoria, till den tidiga debuten, kärleksbreven och mentorskapen han fick - och fortfarande har, även för vår tids skribenter. Rilke lyckades få människor att älska honom. De erbjöd uppehälle i utbyte mot hans sällskap och samtal. Han sökte äventyr genom resandet och fick tidigt ett nätverk av svenska författare när han besökte Borgeby i Skåne, se: HÄR. Denna skildring av poetens liv och verk bjuder in såväl nya som redan frälsta Rilkeläsare.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Om Rilke vet jag alldeles för lite och jag har läst mycket lite av honom. Det borde jag göra något åt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Rilke är intressant poet, läsvärd.

Jokke sa...

Louise Glück har skrivit om Rainer Maria Rilke (Louise Glück: American Originality, Essays on Poetry, 2017 Farrar, Straus and Giroux, New York), men Rilke är okänd till mig :)

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, tack för intressant tips, Louise Glück har skrivit en del litterära essäer. Finska bokbloggaren Leena Lumi har bloggat en hel del om Rilke.

Znogge sa...

Tack för tipset om en intressant bok.
Hoppas du hittar ett dopkort också. I vår lilla, men välsorterade, bokhandel finns det fina sådana tycker jag.

femfemman sa...

Har aldrig hört om denna person. Men nu vet jag lite. Tack för det!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, hittade dopkort i en annan bokaffär 📚

Anna-Lena, hans poesi lever fortfarande.

Mrs Calloway sa...

det där är nog en bok för mig. har aldrig förstått mig på Rilke fast jag försökt mer än en gång

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, man lär sig nytt hela tiden.