Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 juli 2022

Windsorknuten av S J Bennett

Windsorknuten (2021) av S J Bennett är den första boken i en finurlig deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen som hemlig privatdetektiv. Det är vår 2016 och Drottning Elizabeth är på Windsor för att förbereda inför sin 90årsdag, men allt avstannar när en gäst hittas död en morgon i ett av slottets sovrum. Allt pekar på att den unge ryske pianisten hängt sig, men Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar. Drottningen lämnar undersökningen till dem, i alla fall tills hon noterar att deras undersökning leder dem åt fel håll. Med hjälp av biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi börjar Drottningen själv att nysta i fallet, i största hemlighet såklart, men snart är duon något på spåren och Drottningen är inte den som lämnar något ouppklarat. Sommaravkoppling för rojalistiska anglofiler.

"För att tillmötesgå Charles hade hon inkluderat diverse gäster med ryska kontakter. Storbritanniens Moskvaambassadör som nyligen återvänder hem... Den Oscarsbelönade skådespelerskan med ryskt påbrå, som med fog var känd för sin embonpoint och vassa tunga... Vem mer? Jo, just det, den där kvinnliga brittiska stjärnarkitekten som höll på att uppföra ett riktigt flott museumannex i Ryssland, och professorn i rysk litteratur och hennes make" (sid 20)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Alltså den här måste jag bara läsa. Älskade Drottningen vänder blad.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Alan Bennetts bok är helt underbar, S J Bennett är också beläst och kunnig om hovet.

Znogge sa...

Det var ett intressant grepp måste jag säga så den noteras!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, udda tema av en beläst författare.

femfemman sa...

Tack! Den lägger jag på minnet/noterar. //Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, perfekt sommarläsning för dig.