Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 augusti 2022

Franska nya vågen – en filmisk revolution

Franska nya vågen – en filmisk revolution
(The French New Wave: A Cinema Revolution 2022)
Franska nya vågen var den avantgardistiska filmrörelse som skapades av regissörer som Agnès Varda, Alain Resnais, François Truffaut och Jean-Luc Godard - och som skapade ikoniska skådespelare som Brigitte Bardot. Dessa filmskapare blev på 60-talet kända för sin förkärlek för figurer som Hitchcock, Rossellini, Becker och Renoir - men framför allt för det de avskydde mest av allt: all fransk film utom deras egen! En film om en rörelse som blev lika explosiv som kortlivad. Se: HÄR.

Filmälskarens guide till Paris av Eva Lindfors, Marie Öhgre, hela 200 platser och 158 filmer finns att upptäcka, jag är väldigt filmintresserad.

2 kommentarer:

znogge sa...

Bra filmer är verkligen en behållning och det finns många fantastiska sådana. Flera äldre filmer står sig oerhört bra i längden.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge. filmer behöver verkligen inte vara pinfärska, jag har upptäckt flera bra franska författare.