Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

13 augusti 2022

Salman Rushdie överfallen

Författaren Salman Rushdie överfölls på en scen i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen. Han har flugits till sjukhus med knivsår i halsen. Salman Rushdie, som i många år levde med ständigt beskydd, överfölls när han skulle hålla ett föredrag. När han presenterades för publiken rusade en man upp på scenen och överföll författaren. 75-årige Rushdie föll till marken och togs omedelbart om hand av ett tiotal personer. Enligt Buffalo News vårdades Rushdie på scenen i fem minuter innan han hjälptes upp och med stöd kunde lämna scenen.
Fatwa 1989
Brittisk-indiske Rushdie blev världskänd när hans roman Satansverserna utkom hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen. Satansverserna brändes och bannlystes i flera länder, däribland i hemlandet Indien. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. Fat Iran säger att det inte gäller längre. I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd. Han bor i dag i New York och hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i delstaten New York. LÄS: HÄR.

Även Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm kommenterar via sms: "Det är ett förfärligt dåd, jag hoppas innerligt att Rushdies skador inte släcker hans liv eller tystar hans röst. Vårt stöd för Rushdie och för åsikts -och yttrandefriheten är starkare än någonsin"

Öst, väst av Salman Rushdie (1947-) som är född och uppvuxen i Bombay i Indien innan han började studera vid Kings College i Cambridge i England.

8 kommentarer:

Jokke sa...

Jag anser att det är felt. En bok är endast en bok.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, ja, detta är allvarligt angrepp mot yttrandefrihet.

BP sa...

Trodde du skulle visa upp ett nytt bokmärke. Istället fick jag läsa om attacken mot Salman Rushdie som jag hade missat totalt. Så tragiskt, men jag måste säga att han lyckades överleva rätt så länge ändå efter publikationen av Satansverserna.
Hoppas att han överlever denna fruktansvärda attack.

Hanneles bokparadis sa...

BP, förskräckligt angrepp mot yttrandefrihet, tar ett par veckors paus med bokmärken

femfemman sa...

Förskräckligt! Även om jag sldrig lyckats ta mig igenom någon bok av honom, så är det självklart att såväl hsn som alla andra ska få uttrycka vad han vill.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Rushie har skrivit ganska mycket, jag har läst några noveller. Extrem fanatism är farligt och svårt att begripa.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Förfärlig attack på det fria ordet. Fegt dessutom att anfalla en obeväpnad 75-åring. Jag hoppas att Rushdie överlever.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, det får vi verkligen hoppas. Iran säger att fatwa inte längre gäller, men det finns alltid religiösa fanatiker