Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

12 augusti 2022

Kärleksböcker och kärleksfilmer

Kärleksböcker och kärleksfilmer
Den här dokumentären är som ett kärlekslexikon genom film- och litteraturhistorien. Visst, storheter som Dickens och Tolstoj, systrarna Brontë och Shakespeare blir aldrig omoderna. Men nog har filmatiseringarna hjälpt till. De är ofta inkörsporten för oss nuförtiden - till Oliver Twist och Anna Karenina, Heathcliff, Romeo och Julia. Romantiska öden gestaltade av Greta Garbo, Leonardo DiCaprio, Emma Thompson, Marilyn Monroe och många flera. Se: HÄR.
Romantik på bio
Filmer som vi vill se igen och igen. Som lyfter oss ur vardagen. När Harry mötte Sally, Pretty Woman, Fyra bröllop och en begravning. Starka stjärnor som Marilyn Monroe, Doris Day och Julia Roberts. Lite klantiga men älskansvärda hjältar som Hugh Grant, Ryan Gosling och Cary Grant. Alla får varandra på slutet i Hollywoods romantiska komedier - men vilka är tricksen, vad säger romcom om oss och vår samtid? Skadligt eller alldeles…alldeles underbart? Och var hittar vi HBTQ-folket? Jo, de är faktiskt också med i den här dokumentären av Elizabeth Sankey. Se: HÄR.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Fler bra tips från dig och sådana som kan passa bra nu under de varma dagarna.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, både igenkänning och nya tips, alltid kul att veta mer.

znogge sa...

Jag såg "Pretty woman" förr veckan och den var lika bra som vanligt. Står sig helt enkelt i längden.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vissa filmer klarar tidens tand.

Klimakteriehäxan sa...

Jag gillar definitivt romantik på bio! Väljer konsekvent bort de blodigare, grymmare, otäckare historierna. Av de du nämnde gillar jag de två första bäst. "Broarna i Madison County" tycker jag också hör hemma bland favoriterna.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det finns filmer för alla smaker och humör

Klimakteriehäxan sa...

Du gav mig starten och ämnet för dagens blogginlägg. Tackar!
http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2022/08/romantisk-biosommar-kanske-passar.html

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag är glad åt svt:s stora utbud bra filmer 💕