Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 september 2022

Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin (2022) av Martin Kragh. Boken kanske kan ge förståelse för Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund. Ju mer man läser om detta desto mer skrämmande.

Den 24 februari 2022 markerar en ny ordning för Europa. Vladimir Putin introducerade sin linje under en säkerhetskonferens i München 2007 och etablerade den med kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krimhalvön 2014. Med invasionen i Ukraina har han korsat Rubicon.

Martin Kragh tar i sin bok ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. Han berättar sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han skriver återkommande för Svenska Dagbladets kultursida om östeuropeisk politik och historia.

"Detta är Putins krig. Inte det ryska folkets, i vars namn han uppträder på den internationella arenan. Han drömmer om ett nytt Jalta, hotar omvärlden med kärnvapen, och försöker förnedra och dominera sina grannländer som han kalla broderfolk, Svaret är att förvägra honom dessa privilegier."
Martin Kragh,
Hägersten, 26 februari 2022

Flera smakbitar: HÄR.

19 kommentarer:

femfemman sa...

Absolut något man borde läsa för att förstå saker tillstånd. Men kanske för tung för att man ska komma igenom... I faktaböcker överlag, kan man ju välja lite vad man vill läsa....men här behöver man antagligen läsa allt för att få hela sammanhanget.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, skrämmande, Kraghs bok är bäst och färskast, han kommenterar ibland i svt:s morgonnyheter.

Monika sa...

Det är synd om det ryska folket.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, synd om hela världen som svälter ännu mer för Ukraina är stor spannmålsproducent

Paula sa...

Jag har läst ett par böcker som analyserar Putin, beskriver Ryssland och dess historia osv. och just nu känner jag att jag helst skulle se att han bara försvann från jordens yta...Just den här boken har jg inte läst, står på kö för en som heter Rysk november. Sen är jag färdig med kapitlet Putin för all evighet, amen.
Tack för smak, trevlig solig söndag

Mrs Calloway sa...

jag tror att Putin är sjuk. varför kan inte hans närmaste göra uppror? många inser säkert att det han håller på med är fel. ska reservera boken på bibl. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en diktator lyssnar inte på någon 😳

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!
Viktig och skrämmande läsning.

Bokdamen sa...

Kommer många böcker och analyser nu och det behövs, viktigt, fruktansvärd och skrämmande.
Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

tveksamt att diktatorn själv läser och tar lärdom

znogge sa...

Allt som rör Putin är skrämmande minst sagt. Trots att jag är en fredlig person hoppas jag nästan på en förlupen kula...

Lena sa...

Säker både skrämmande och intressant läsning. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

jag kan läsa vad som händer, och vad som har hänt utan att förstå

Klimakteriehäxan sa...

Dagens Babel var riktigt bra, en hel del om Ryssland och Ukraina.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Babel har många intressanta inslag, gillade när Lydia Sandgren visade platser i Göteborg som hon hade med i Samlade verk,

KajsaLisa sa...

Lägger upp ett tips om hur det här med Putin började, se den gärna. Väst är inte helt oskyldiga till hur det blev.
https://www.svtplay.se/video/11428622/att-skapa-en-putin?position=683&id=jdqr37p

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, ofta två sidor… intressant

Åsa sa...

Mycket bra bok det där. Tack för smakbit.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, skrämmande läsning.