Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 september 2022

akademiskt #203

besökte Svenska Akademiens monter under Bokmässan, vi pratade om ordböcker, jag är ju ganska nördig på ord så jag fick ett smakprov av senaste Svenska Akademiens ordbok nr 38 med bokstäver V och Å, hela serien beräknas bli klar nästa år.
Ett mastigt verk som man inte har hemma men kan söka på nätet.
Bokmärket passar i en bok av någon akademiledamot; Op. 101 av Horace Engdahl väntar i bokhyllan. Kanske även Gerd och BP har bokmärken.

13 kommentarer:

Znogge sa...

Smidigt att man numera kan söka på nätet för den sortens bokverk är inte uppskattade numera. Förr var det en självklarhet med ett gediget uppslagsverk.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, fast Svenska Akademiens ordbok har nog ingen haft hemma, inte vanliga bibliotek heller.

Znogge sa...

Nej, självklart inte men jag tänker på traditionella uppslagsverk i kanske tjugo band som förr prydde många bokhyllor.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, undrar hur många som läste dessa gamla uppslagsverk, trevliga att bläddra i, men idag saknar många hem bokhyllor... ser man i mäklarbilder.

Geddfish ♥ sa...

Ja, där fick du dig smakbitar!
Lite avundsjuk på ookmässan, men så är det.

Jokke sa...

Nästa vecka (under veckosluten) är det Bokmässan i Åbo. Jag tror, att jag vill delta :)

Hanneles bokparadis sa...

Geddfish ♥ små bokstäver tätt tätt som det är i dessa böcker, intressant. Bokmässan visar ibland föredrag i UR, men nu har de börjat ta betalt.

Jokke, så roligt! "Farligt" för man vill köpa massa böcker 🙂

Mrs Calloway sa...

huvudredaktören för SAOB, Bo Wendt, var här för något år sedan och berättade om arbetet med ordboken. den är ju en verklig guldgruva!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, toppen att de fick pengar och kan avsluta arbetet

BP sa...

Har faktiskt Svenska Akademins Ordlista här hemma, i pappersformat alltså. Den är minst tio år gammal och totalt förlegad såklart. Men lite roligt ändå att behålla ordlistan. Den är ändå kult;-)

Hanneles bokparadis sa...

BP, Ordlistan tar inte lika mycket plats som Ordboken, jag gIllar gamla ordböcker 📚

Anna i Portugal sa...

Tänker på när jag var barn, hur viktigt det var att samla på sig hela NE! informationen hann ju bli gammal så fort boken ställdes i bokhyllan, eller ja, inte allt i böckerna så klart.

Hnannele sa...

Anna i Portugal, min mors make köpte Nationalencyklopedin billigt på loppis, ganska kul att bläddra i. Här uppslagsböcker som hittade hem till en äldre man:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/08/hur-gjorde-vi-innan-google.html