Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 september 2022

Född till hjälte av Rick Riordan

Percy Jackson-serien börjar med Född till hjälte av Rick Riordan, läst med barnbarnet. Tänk om de gamla grekiska gudarna skulle vara levande och promenera runt på gatorna som du och jag? Tänk om de fortfarande träffade och blev förälskade i vanliga dödliga människor och dessutom fick barn med dem? Tänk om du var ett av de barnen? Och att din dyslexi visade sig bero på att din hjärna är inställd på att läsa det grekiska alfabetet? Och att din mattelärare bokstavligen är ett monster som vill förgöra dig? Och att du är född till att bli hjälten som räddar världen? Huvudpersonen Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD - och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Författaren väver in den grekiska mytologin i handlingen.

"Gudarna flyttade bara - till Tyskland, till Frankrike, till Spanien ett tag. Där flamman brann klarast, där bodde gudarna. I England bodde de i flera hundra år. Det enda du behöver göra är att titta på arkitekturen. Folk glömmer inte gudarna. Överallt där de härskat under de senaste tretusen åren kan man se målningar och statyer som föreställer dem, och avbildningar av dem på de betydelsefullaste byggnaderna." (sid 92)

Mythos : de grekiska myterna återberättade av Stephen Fry är bra bredvidläsning, köpte den till barnbarnet, hon kan mer än jag om grekisk mytologi. Fry berättar vad som faktiskt hände, när det begav sig, i de odödliga grekiska gudarnas kretsar. Sagorna om Atenas födelse ur Zeus huvud, Persefones vandring i dödsriket, Eros och Psyches svindlande kärlekshistoria - här blir de högrelevanta och fullkomligt mänskliga, även för oss dödliga. Flera smakbitar: HÄR.

12 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Stephen Frys bok verkar vara något för mitt barnbarn. tack för smakebiten

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Fry är ju så bra, duktig och rolig.

Anki sa...

Låter väldigt bra! Man kan lära om grekiska mytologier. :)

femfemman sa...

Låter dom om detta vore något även gör mej!, åtminstone Frys böcker. Och snart något för den som närmar sig sex år och är intresserad av allt som finns att lära.

Monika sa...

Jag har bara sett den filmatiserade versionen av Percy Jackson. Underhållande är det 🙂

Lottens Bokblogg sa...

De här böckerna har barnen läst och gillat. Ganska mycket.

Cinnamon sa...

Jag har läst Serien om Percy Jackson. Stephen Fry brukar vara bra. Tack för tipset!

Bokdamen sa...

Percy Jackson böckerna är poppis, lånas en hel del på jobbet, tack för smakbiten!

znogge sa...

Tack för smakbiten och för tipset!

Paula sa...

Inga böcker jag känner till, men idén är skoj att blanda in de grekiska gudasagorna i berättelsen. Tack för smakbit

Sara Pepparkaka sa...

Jag har hört något om Stephen Frys bok, men nu låter den ännu mera som en bok för mig. Percy Jackson-serien har jag faktiskt inte läst heller, men den är svår att missa på bibliotekets ungdomsavdelning!

Åsa sa...

Sett någon film baserad på Percy Jackson, inte läst. Tack för smakbit.