Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

18 september 2022

Hängiven av Patti Smith


Hängiven (Devotion 2017) av Patti Smith där hon berättar om sitt skrivande. Varför måste man skriva? För att ställa sig vid sidan om, som i en kokong, försjunken i ensamhet, på trots mot andras behov. Virginia Woolf hade sitt rum. Proust sina fönsterluckor. Marguerite Duras sitt tysta hus. Dylan Thomas sin enkla bod. Alla var de ute efter tomhet att fylla med ord. Orden som ska tränga in i orörda marker, upplaga oinmutade associationer, ge uttryck åt oändligheten. Patti Smith öppnar sina anteckningsböcker och bjuder in oss i sin kreativa process. Vi följer med henne till Albert Camus trädgård i Frankrike, Simone Weils grav utanför London och vandrar vid hennes sida längs de parisiska gatorna i Patrick Modianos romaner.

"Första gången han henne var på gatan. Hon var liten, hade porslinsvit hy, tjockt mörkt hår och stramt klippt pannlugg. Hennes kappa såg för tunn ut för vinterkylan och fållen på skoluniformen var ojämn. När hon svepte förbi anade han ett skarpt intellekt. En nätt Simone Weil, mindes han att han tänkte.
   Några dagar senare såg han henne igen, på väg från en grupp studenter som skyndade till en lektion. Han stannade, vände sig om och undrade vad som fick henne att ge sig av åt motsatt håll." (sid 47) Flera smakbitar: HÄR.

19 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

verkar intressant som allt annat av Patti Smith. Tack för smakebiten

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, trevlig läsning

Monika sa...

Jag vet ju vem Patti Smith är, men det är med musik jag förknippar henne. Även om jag vet att hon faktiskt skrivit böcker också. Ganska många tydligen.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Patti Smiths böcker är väldigt bra och trevliga

Robert W sa...

Kan man ana ett skarpt intellekt när någon sveper förbi?

Znogge sa...

Tack för smakbiten! Den låter intressant.

Lottens Bokblogg sa...

För mig är Patti Smith bara förknippad med musik, och någon bok av henne har jag inte läst. TAck för smakbiten.

Mia Eggimann sa...

Nu har jag letat i mitt arkiv i hjärnan men kommer inte på vem hon är. Ser att en del skriver musik men det ringer ingen klocka.

Christina Karlsson sa...

Patti Smith är intressant så den kan jag absolut tänka mig att läsa :)

Bokdivisionen sa...

Patti Smith är lite före min generation och jag har aldrig riktigt lyssnat på henne och ännu mindre läst.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, aldrig för sent att upptäcka nytt, försöker hela tiden

Cinnamon sa...

Jag har läst två andra böcker av Patti Smith men inte denna. Tack för smakbiten!

Bokdamen sa...

Patti Smith har jag inte någon relation till, inte lyssnat aktivt och inte heller läst, men förstått att hon är poppis. Tack för smakbiten!

Anita Ness sa...

Jeg har lest flere av bøkene hennes og liker de veldig godt. Også denne. Takk for smakebiten:)

Paula sa...

Jag har faktiskt inget särskilt minne eller förhållande till Patti, även om jag känner hennes mest spelade låtar. Några böcker av henne känner jag inte till.- Tack för smakbit

Lena sa...

Den där boken är jag lite nyfiken på.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, det är väl därför man kollar Smakbitar för att upptäcka något nytt...

Åsa sa...

Känner inte till författaren, och visste inte ens om att det handlade om musik heller, såsom många här ovan skriver. En del går helt förbi tydligen. Tack för smakbit!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, omöjligt att ha koll på allt