Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

14 september 2022

Under Ukrainas öppna himmel

Under Ukrainas blåa himmel
innehåller korta prosatexterna låter två vitt skilda verkligheter speglas under det första halvåret 2022. Här och var glimtar humoristiska infall till, vintern går över i vår och våren i spirande grönska alltmedan kriget pågår och den ukrainska kartan blir välbekant också för oss som lever i en annan, skyddad del av Europa. Boken avslutas med en svit starka fotografier av Mila Teshaieva, från Ukraina och från den dramatiska och plågsamma vårvintern 2022! Förhoppningen är också att boken kan fogas in i den motståndskraftiga solidaritet som är det enda svar man kan ge på detta brutala krig mot ett folk och en nation mitt i Europa. Det är också denna symbolik som finns med i konstnären Kristina W-Hedmans damastväv Hommage till Ukraina som vi tacksamt fått tillstånd att använda som bokomslag. Den ukrainska flaggans färger symboliserar ju det himmelsblå och jordens gula skörd i form av vete eller glimrande solrosfält, symboler också för både tro och hopp.

Under Ukrainas öppna himmel heter antologin som bland annat rymmer dramatik, dagboksanteckningar, essäer och poesi. Bland de 25 författarna finns två unga poeter från Butja, Daryna Gladun och Lesyk Panasiuk, men också Oksana Zabuzjko vars feministiska roman ”Fältstudier i ukrainskt sex” finns utgiven på svenska sedan tidigare. Alla tre besöker också årets bokmässa i Göteborg. Sex månader efter den ryska invasionen av Ukraina ger Ariel förlag tillsammans med Svenska Pen ut en antologi med texter om kriget. Boken presenteras som den första litterära antologin från Ukraina som ges ut på svenska under de senaste 30 åren.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för dessa upplysningar. Mycket intressanta böcker som vore bra att ha i hyllan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, eller låna på biblioteket

Znogge sa...

Tack för tipset. Ska se om böckerna finns på vårt bibliotek.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kan dröja lite för böckerna är alldeles nya

Feministbiblioteket sa...

Tack för tips! Jag håller på att läsa ukrainsk litteratur just nu och skriver upp dessa!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, helt nya, verkar intressanta.