Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 oktober 2022

Iskall sol av Lilja Sigurðardóttir

Iskall sol
(Helköld sól 2022) av Lilja Sigurðardóttir berättar om de isländska systrarna Áróra och Ísafold som bor i olika länder och pratar inte med varandra, men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att söka upp henne. Hon upptäcker snart att systern inte håller sig undan familjen... hon har försvunnit, spårlöst. När Áróra konfronterar Ísafolds våldsamma pojkvän Björn och börjar ställa frågor till grannarna - som har egna skäl att hålla sig undan - leds hon in i en mörk väv av intriger och manipulation.

Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv och bländad av den isländska sommarens midnattssol tar Áróra hjälp av polisen Daníel. Deras spår leder till Björn, men det visar sig att de inte är de enda som gör efterforskningar... Modernista. Första delen i Áróra-serien.

    Hon log och sträckte fram handen.
   "Áróra", sa hon och han såg förvånad ut.
   "Är du isländsk?"
   "Kalvisländsk", sa hon och log. "Eller snarare halvengelsk. Jag har inte varit här så mycket de senaste åren. Men språket har jag kvar lite av."
    "Men väldigt sexigt uttal", sa han och tog ett steg närmare.
"Jag var säker på att du var turist. Antingen en sådan där lyxig kulturturist eller någon utlänning på jobbresa."
    Här var hennes chans att försvinna. För att avböja hans intresse. Men hon satt lugnt kvar.
(sid 20)

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar spännande och miljön lockar också.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, något speciellt med det isländska.

Anna i Portugal sa...

Jag får nog vänta tills serien är klar.. jag är för otålig för att vänta på nästa bok. Låter spännande i en för mig outforskad miljö.

Znogge sa...

Tack för tipset. Den kan absolut passa mig.

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, böcker försvinner inte...

Znogge, många bra intressanta isländska författare nu.

Ylva sa...

Jag har bott på Island och kan meddela att a´ uttala au och o´som ou. Är inte så intresserad av deckare men kanske ska testa denna. (Ibland blir din blogg spärrad på jobbdatorerna, konstigt.)

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, spännande! Alla finska vokaler uttalas tvärtom… 🇫🇮