Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 oktober 2022

Mirakelkammaren av Angie Kim - smakbit

Mirakelkammaren (Miracle Creek 2022) av Angie Kim som är en amerikansk författare, född i Korea och numera bosatt i Virginia. Mirakelkammaren är hennes debutroman, som vunnit en Edgar Award för Bästa debut, en ITV Thriller Award och valts till en av Årets bästa böcker i Time, Washington Post och på The Today Show. Boken har blivit en stor internationell succé och har översatts till 20 språk.

I en småstad i Virginia driver de koreanska immigranterna Young och Pak Yoo företaget Mirakelkammaren, vars patienter får medicinsk syrgasbehandling i en tryckkammare som alternativ terapi för olika åkommor. När kammaren exploderar och dödar två personer skakas samhället i grunden. Vem eller vad orsakade explosionen? Den påföljande, dramatiska mordrättegången avslöjar en väv av hemligheter: förbjudna möten och farliga missförstånd, intensiv rivalitet och dolda lojaliteter. En gripande, andlöst spännande och överraskande roman där inget är som det först verkar.

Det var den dagen Mary började kalla henne för "Mamma" i stället för "Um-ma". Um-ma var den mor som hade stickat mjuka tröjor till henne, välkomnade henne hem efter skolan varje dag med kornte och spelade kort med henne medan hon lyssnade till Marys berättlser om vad som hänt i skolan. Och de där luncherna - alla i skolan hade avundats henne Um-Mas specialluncher. En standardlunch i Korea bestod av ris och kimchi i en låda av rostfritt stål. Men Um-ma lade alltid eill saker - bitar av fiskfilé, ett stekt ägg som låg och vilade på den perfekta riskullen likt en snöig vulkan som det rann gula ur, kimbap av sjögräs med daikon-rädisa och morötter och yubu chobap, sött klibbigt ris inuti pyttesmå örngott av stekt tofu. (sid 79) Modernista. Flera smakbitar: HÄR.

14 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det låter som en bok jag vill läsa. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, intressant författare och bok.

Lottens bokblogg sa...

Den här boken är jag nyfiken på, och den står faktiskt i hyllan oläst.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Boken verkar intressant.

Bokdivisionen sa...

Härliga matreferenser!

Paula sa...

Är ju inte min favoritgenre men pga den spännande annorlunda miljön blir jag lite sugen att läsa. Men kanske blir den också ljudbok, väntar ett tag...o tackar för smakbit

Cinnamon sa...

Den vill jag nog läsa. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, dagens deckare är inte vad de var för fyrtio år sedan

Cinnamon, annorlunda, intressant.

Lena sa...

Tack för smakbiten. Verkar intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Lena, lite annorlunda prisbelönt deckare.

Monika sa...

Den ska jag läsa så småningom 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Monika, ska bli intressant att läsa vad du tycker 🙂

Åsa sa...

Verkar intressant. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, lite annorlunda tema