Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 oktober 2022

Svante Pääbo har fått Nobelpriset i medicin 🇸🇪

Svante Pääbo har tilldelats Nobelpriset i medicin år 2022. Han en svensk biolog specialiserad på evolutionär genetik. Han är sedan 1997 direktor för avdelningen för evolutionär genetik vid Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig.
Nu ska jag läsa hans Neandertalmänniskan : på spaning efter försvunna gener (2014). Genetikern Svante Pääbos forskning har historien om människans ursprung tecknats om från grunden. I denna internationellt uppmärksammade bok tar Pääbo med läsaren på en spännande resa på jakt efter urgammalt DNA. 

Det börjar med undersökningar av fornegyptiska mumier i Uppsala och leder till ett internationellt forskningsprojekt där Pääbos forskargrupp lyckas rekonstruera neandertalarnas arvsmassa. Resultatet visar att neandertalarna, innan de dog ut för ungefär 30 000 år sedan, fick barn med våra förfäder. Svante Pääbo berättar inte bara om sina fascinerande forskningsresultat utan skildrar även forskningens mänskliga dimensioner - hur samarbete och konkurrens kan leda till nya insikter men också till felsteg och motgångar. Ganska lättläst och intressant bok.

8 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Kul med en svensk.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, absolut, och intressant forskningsprojekt.

Anki sa...

Första gången när jag hör om honom. Intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Anki, samma här, man lär sig något nytt varje dag!

znogge sa...

Obekant för mig men nu vet jag :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kanske inte så känd för den stora allmänheten men kul med en svensk Nobelpristagare 🙂

Anna i Portugal sa...

Kul med en svensk! Ingen jag känner till, men jag brukar inte känna till de som får nobelprisen faktiskt.

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, jättekul, medicin och fysik har man inte så stor koll på, men man lär sig hela tiden.