Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 november 2022

Désirée av Annemarie Selinko - smakbit

Désirée (1952) av Annemarie Selinko. Désirée som sedan blev den svenska drottningen Desideria, gift med Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan, och mor till Oscar I. Vid hennes ankomst till Sverige försvenskades formellt hennes namn till Desideria, ett namn som hon själv inte använde.

I Frankrike har revolutionen brutit ut. Den unga Désirée möter Napoleon. De dras till varandra, han reser till Paris med hjälp av hennes pengar, han lovat äktenskap. Men han glömmer henne snart.
Désirées kärlek driver henne att följa honom. Hon finner honom förlovad och vill kasta sig i Seine. Men på bron möter hon mannen som ska bli hennes öde.

   "Till resan dit har jag nog så det räcker", sa jag. "Om jag inte tar in på något hotellrum över natten mer än två gånger. De två andra nätterna får jag väl sitta i skänkrummet på poststationen. I det där väntrummet finns det kanske rent av en bänk eller en soffa."
    "Jag trodde att du hade sparat ihop mer pengar än så", sa Marie och såg för första gången upp. "Under nattlinnena i byrån."
     Jag skakade på huvudet. "Nej, jag - jag har lånat en viss person ett rätt stort belopp."
     "Var tänker du bo i Paris då?"
  (sid 84)   Flera smakbitar: HÄR.

16 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Spännande bok i flera bemärkelser upplever jag att det är redan i och med det lilla avsnitt du återger. En bok att läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Karin, flera bokbloggare har berättat att de tyckt mycket om denna!

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Böckerna läste jag någon gång i forntiden och blev väl inga direkta favoriter men allt är en smaksak.

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten, klart intressant.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! den skulle jag kunna tänka mig att läsa. Problemet är bara att hitta tiden för alla böcker en vill läsa...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, många läste i tonåren

Mia, ganska lättläst bladvändare.

Cinnamon, allt hinner man inte med.

Paula sa...

Jag har märkt att jag föredrar att läsa om vanligt folk i historiska romaner, när jag läser om hov och adel så finner jag inte samma nöje. Kanske skulle detta vara ett undantag...
Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag har inte riktigt förstått vad en din favoritgenre...

Paula sa...

Gillar historiska romaner starkt, kanske mest av alla genrer. Tycker om böcker där handlingen utspelar sig i olika länder, gärna exotiska, tycker om biografier, äventyrsromaner osv. Det mesta förutom deckare...ler

Bokdivisionen sa...

Så hon var först typ ihop med Nappe och sen blev hon drottning i Sverige? Inte illa pinkat.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, ovanlig karriär 👑

Mrs Calloway sa...

den boken hade föräldrarna i sin hylla så den läste jag flera gånger som ganska liten. den var ju så spännande! tack för smakebit och på minnelse!

Åsa sa...

Tack för smakbiten. Kände inte till denna, verkar spännande.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, verklighet kan vara spännande

KajsaLisa sa...

Story låter fiktion, men det kan ju fungera ändå :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, historisk roman kan man väl kalla denna.