Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

14 november 2022

Helsingfors : från Kalevala till Snowcrash av Anneli Jordahl

Helsingfors : från Kalevala till Snowcrash (2000) av Anneli Jordahl som är kulturjournalist i Dagens Nyheter och eeser till Helsingfors när andra far till New York, London och Paris. Är framförallt biten av finsk litteratur och film.
I dag är Helsingfors den snabbaste växande stadsreligion inom EU. Det mondäna Europa har taigt plats med besked mellan spårvagnar och provisoriska tältserveringar i hamnen. En boom av kaféer, gallerier, museer och shoppingstråk har blivit följden. 
Allt fler reser till Helsingfors. Men de flesta hukar i närheten av färjorna och missar det mesta av vad Finlands huvudstad har att erbjuda. Så passa på att upptäcka Helsingfors som år 2000 blir kulturhuvudstad i Europa. Här får du en översikt av finsk kultur och praktiska tips och adresser som tar dig till allt från kultureldoradot i Kabelfabriken till den hisnande panoramavyn från damtoaletten på hotell Tornis ateljébar. Anneli Jordahls bok lyser om kärlek till Finland.

Björnjägarens döttrar : en berättelse om sju systrar (2022) av Anneli Jordahl är nominerad till Augustpriset. Jordahl har inspirerats av Aleksis Kivis finska romanklassiker Sju bröder från 1870 men har valt att flytta berättelsen till nutid och till namnlösa platser i Finland - och att istället placera sju systrar i förgrunden.

Det skvallrades jämt om den beryktade björnjägarens sju döttrar. Meningarna gick isär. Levde de verkligen på helt egen hand ute i vildmarken? Det påstods att de tillbringade all sin tid med att jaga, bada och brottas, förutom när de drack sig stupfulla på hembränt och porter. Ibland syntes de på marknaden där de sålde björnskinn och dansade lättklädda och uppspelta när försäljningen gått över förväntan.
En kvinna bestämmer sig för att i hembygdsföreningens årsbok nedteckna de sju systrarna Leskinens vilda historia. Varför gick de aldrig i skola? Varför ville de leva isolerade i ödemarken, femton mil från närmaste stad? Varför betedde de sig som grovhuggna pojkar?

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Björnjägarens döttrar köar jag för på biblioteket. Det ska bli spännande att bekanta mig med Anneli Jordahl.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Jordahl har gedigen kunskap om finsk kultur, intressant författare, hon berättade i Babel i går.

Znogge sa...

Tack för det tipset. Det låter som en lite annorlunda men också intressant bok. Måste se om den finns på vårt bibliotek.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, båda finns nog på biblioteket, men den nya är det kö på.

Anki sa...

Hur bra! Helsingfors är kul eftersom det är liten. :D

Jag tror och hoppas att Jordahls roman ska översättas till finska. Jag tror inte att man köper den i vårt bibliotek så kan inte läsa den på svenska.

Äventyret framtiden sa...

Helsingfors är så fin att vara i rent kulturellt. Jag var ofta där när jag bodde på Åland. Maken är född och uppvuxen i Helsingfors men redan innan maken gillade jag staden.
Boken låter spännande, ska hålla mina spräckliga öppna för att se om jag lyckas få tag på boken här, vilket inte alls är en omöjlighet.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, kul att hon använder Aleksis Kivi som förebild 🇫🇮

femfemman sa...

Låter intressant. Lätt ihågkommen titel också...Ska kolla på biblioteket...

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Helsingforsboken är slutsåld