Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 december 2022

intriger oväsentligt, Claude Simon

fikade och njöt av alla Göteborgs alla fina julljus före ett intressant föredrag om franske Nobelpristagaren Claude Simon. Han fick sitt pris 1985, jag missade honom för då stod jag mest vid spisen och födde barn… Men jag började läsa hans bok på kvällen när jag kom hem, och ville bara fortsätta läsa fast kanske inte min genre, 1940 med franska soldater i leran.
Förläggaren Gunnar Nirstedt lyckades verkligen fånga vårt intresse när han berättade om sitt första möte med Claude Simon. Han köpte en bok för tågresan precis när Simon fått Nobelpriset, boken var skrivet helt annorlunda än vad han läst tidigare. Tiden stannar, språket underordnat. Hur ska det gå oviktigt. Inte lättläst, fast jag tyckte det flöt på bra.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Har aldrig läst Claude Simon men har hans Vägen till Flandern i min gräsligt långa läslista. Nån gång ska den väl läsas. Det har sina fördelar att bo i en större stad. Fler intressanta föredrag.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, ska läsa färdigt Simons bok, i Göteborg finns något för alla smaker.

Anna i Portugal sa...

Vacker ljusbåge, Göteborgs juldekorationer brukar jag tycka om. Har varit på stadsbiblioteket på föreläsning en gång (Stina Wollter) annars har det inte blivit mycket av den varan. Kul du uppskattade föredraget och nu läser boken.

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, vi i Göteborg är bortskämda, finns mycket att välja på.