Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

16 januari 2023

100 år med Marcel Proust


Den 14 november 1913 utkom för första gången första delen av På spaning efter den tid som flytt i Frankrike, och han dog 18 november 1922 i Paris. Jag har hittat blandad bredvidläsning på biblioteket:

Prousts överrock : Den sanna historien om en litterär passion (2018) av Lorenza Foschin innehåller en del litterär deckargåta, en del biografi.

Prousts motor
(2000) av Sara Danius gör bekantskap med en författare som blickar framåt snarare än bakåt, som inspireras av fotografier snarare än av impressionistiska målningar, som flyger fram längs vägarna i automobil.

Jag. Du. Vi. en bok om Proust (1998) av Kristoffer Leandoer redogör för Prousts förhållande till sig själv, sina närmaste och till sin samtid, en personlig introduktion till ett av seklets stora författarskap.

Steg på vägen (1983) av Gunnel Vallquist akademiledamoten som ägnade trettio år i sitt liv att översätta Proust, denna bok kännetecknas av den andliga iakttagelseförmåga och det speciella seende som hon betraktade tron och livet.

Proust och tecknen (2015) av Gilles Deleuze är ett filosofiskt argument för konstens överlägsenhet, ett virtuellt förhållande som kan erfaras av varje Proust-läsare.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ja, det är ju jubileumsår i år och jag har
med första delen av På spaning i min omläsning i år. Tack för dessa tips!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inte omläsning för mig, har bara läst vissa delar.

Klimakteriehäxan sa...

Proust och jag har aldrig inlett någon relation.

Znogge sa...

Min relation med Proust är inte speciellt nära den heller kan jag säga.

Hanneles bokparadis sa...

snart vågar jag göra närmare bekantskap 💕