Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

12 januari 2023

Deadline av Martina Royy


Deadline (2022) av Martina Royy om Alivia som har lämnat livet som konsttju bakom sig. Ändå är samtalet från hennes före detta arbetsgivare, den gåtfulla M, inte oväntat när Fabergés kejserliga mosaikägg kommer till Stockholm. När hennes pappa Henry i samma veva diagnostiseras med cancer och plötsligt står inför ekonomiska svårigheter bestämmer sig Alivia för att tacka ja till erbjudandet.
Snart slits Alivia mellan sjukhusbesök och intensiv planering inför den tidspressade kuppens deadline. Dessutom skapas oreda bland hennes känslor när hon på nytt behöver arbeta tillsammans med sitt ex Adrian. Parallellt söker den nyexaminerade polisen Lina Wallson tillsammans med kriminalinspektör Stellan Andersson efter spår som kan leda dem till den eller de personer som under flera år stulit ovärderliga antikviteter. Men förblindar Linas ambition henne för vad hon har mitt framför sig?

   "Ser vi sammanhang mellan fallen här och de hemma i lilla landet Lagom?"
   "Tillvägagångssättet säger det. Det smidiga bytet av original och kopia. Men jag kan inte minnas att jag sett några märken på bilderna jag gått igenom från stölderna hemma. Å andra sidan har jag heller inte kollat efter det och märkena är ju allt annat än osynliga."
    "Märkena är avgörande, så är det." Stellan tog emot ytterligare öl från servitören och drack halva innan den hann röra bordsskivan.
    "När åker vi tillbaka?"
    "Flyget går strax efter åtta i morgon. Så känn ingen stress, det är inte alltid på kontoret man löser brotten."
(sid 106)

En välskriven debut, snabbt blir man nyfiken och vill läsa vidare. Ganska mycket dialoger, lättläst, trovärdiga karaktärer. Alivia som har bekymmer med sin sjuka pappa med låga inkomster, hon vill hjälpa honom om Projektet lyckas. Men allt känns jobbigt, exets blivande papparoll inte kul att tänka på, men de ska ändå jobba ihop igen, planera tillsammans. 

Den unga polisen Lina Wallson flyger till London med sin chef för att söka personer som stjäl ovärderliga antikviteter. Har stölderna koppling till varandra? Lyckas Lina med sitt uppdrag? Tjuvarna lämnar kvar välgjorda kopior. Lyckas Alivias Projekt?

5 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset. Av förklarliga skäl en ny författare för mig. Låter som en läsvärd bok och lite av en bladvändare. Roligt med nya författare.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt ny läsvärd debut.

wiolettan sa...

Inte läst denna bok, men den låter spännande. Att snabbt bli intresserad då jag har börjat att läsa, då vill jag omgående veta mer och brukar ha svårt att sluta läsa.
Trevlig kväll!

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, denna ska man läsa färdigt! Inget våld, bara spännande.

Martina Royy sa...

Tusen tack för dina ord, Hannele! Så roligt att höra att du tyckte om Deadline :)