Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 februari 2023

Andromeda av Therese Bohman

Andromeda (2022) av Therese Bohman utspelas i Stockholm och berättar om den unga duktiga Sofie som börjar sin praktik på det anrika förlaget Rydéns, som gett ut många stora författare. Sofie är imponerad av interiören med fina ekmöbler, tavlor av kända kulturpersonligheter. Nära till Huvudstadens finaste restauranger, dit den litteräre chefen Gunnar bjuder henne på fina viner och samtal om böcker och litteratur. Hon känner sig stolt och viktig. Hon arbetar tätt ihop med Gunnar och många av deras böcker får priser. Han har stått bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda. Många diskussioner om litteratur och bildning, något Gunnar anser vara viktigt, men inget man skaffar sig på universitetet. Han själv är självlärd med arbetarbakgrund, ett par terminer filosofistudier. Båda har vuxit upp med en ensamstående mor.

Ändå märklig ensamhet när Sofie inte umgås med de andra medarbetarna, eller träffar vänner på fritiden, någon gång gamla universitets studenter, men deras liv intresserar inte. Hon började träffa män, gå hem till dem efter olika tillställningar, utan något djupare intresse. Vi vet inget om hur hennes kollegor känner när hon jobbar som redaktör och får ansvaret över stora viktiga bokutgivningar. Sofie följer aldrig ut med kollegor efter arbetstid, teater eller andra aktiviteter. Kollegorna började undra om hon inte trivdes. Hon började följa med på öl, men utanförskapet framträdde tydligt. Trots den trivsamma tonen hänger det katastrofvibbar i luften. Det är för bra för att vara sant. Allt det gamla skulle bort när Gunnar pensionerar sig. Bohman knyter ihop fint och ger även Gunnars berättelse. Intressant att läsa även hans historia, ensamhet.

Aftonland av Therese Bohman är också bra: HÄR.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för detta. Den här boken har jag tänkt läsa och nu fick jag en extra puff.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, tror att du skulle gilla denna.

wiolettan sa...

Tror nästan att detta är en bok för mig, den känns intressant. Det kanske blir nästa projekt.
Tack!

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, fin vänskap mellan olika generationer, ensamhet.

Lyrans Noblesser sa...

Älskade verkligen denna!

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, gillat båda böcker jag läst av Therese Bohman.