Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 februari 2023

De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa

De förlorade minnenas ö (2022) av Yoko Ogawa är en klassikerstämplad dystopisk berättelse av en av Japans främsta författare. Romanen berättas av en ung författare vars redaktör är i fara och behöver hennes hjälp för att undkomma. Tillsammans inser de att hennes skrivande kan vara det enda sättet att bevara det förflutna på.
På en namnlös ö sprider sig glömskan som en epidemi. Saker har börjat försvinna från ön, och strax därpå även ur människors minnen. En dag finns det inte längre några fåglar, en annan inga mera rosor. Men för ett fåtal lever minnena kvar, och för dem är tillvaron skräckfylld: de vet att den hemliga polisen kan få även människor att försvinna.

"Det fanns en säng, ett skrivbord och en stol och i ett hörn fanns en toalett avgränsad av plywoodskivor. Vattnet från plastdunken som hängde ovanför rann ner som det skulle i septitanken. Att fylla på vatten i dunken skulle komma att bli min dagliga uppgift.
     På den gamle farbrors förslag installerade vi också ett slags enkel interntelefon. Vi förband arbetsrummet där uppe med det dolda rummet med hjälp av en gummislang och i ändarna på den fäste vi trattar som jag använt i köket. Om man satte munnen till tratten kunde man med den anordningen prata med varandra utan att se varandra, ungefär som i en trådtelefon.
     Sängkläderna var nytvättade, mjuka och rena. Skrivbordet och stolen doftade av friskt trä. Ljuset från lampan var svagt orangefärgat och tillräckligt för att lysa upp rummet. Vi släckte och gick tre steg upp för stegen och knuffade upp den fyrkantiga luckan som ledde ut ur rummet. Det var ganska svårt att ta sig ut genom det trånga hålet.
" (sid 80) Flera smakbitar kanske: HÄR.

10 kommentarer:

Monika sa...

En klassiker minsann. Som jag faktiskt aldrig har hört talas om. Den låter spännande och jag får nog ta och kolla upp den.

Lyrans Noblesser sa...

Den vill jag absolut läsa! Tack för smakbit.

Lottens Bokblogg sa...

Den stod jag och tittade på i bokhandeln, och sen kom den upp på min nyfikenlista. Tack för smakbiten!

Mrs Calloway sa...

den läste jag i mars förra åre. ännu en fin japansk författare. tack för smakebit och påminnelse. https://mrscalloway.blogspot.com/2022/03/de-forlorade-minnenas-o.html

Znogge sa...

Den låter både spännande och skrämmande. Tack för smakbiten.

femfemman sa...

Ännu ett intressant tips! Tack!

Cinnamon sa...

Såg den på biblioteket härom dagen men lånade inte hem den för jag hade redan plockat på mig för många böcker.
Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

böcker kan vänta, denna tydligen trettio år.

Robert W sa...

Den här har jag hört talas om. Kanske hos Mrs Calloway. Låter lite obehaglig, men säkert intressant.

Bokdamen sa...

Den här har jag kollat lite i på jobbet, blir nog att läsa någon gång. Tack för smakbiten!