Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 februari 2023

Q : roman av Fredrik Ekelund

Q : roman (2018) av Fredrik Ekelund
En medelålders man upptäcker sin transidentitet och hamnar i en kris som leder till ett helt nytt liv. Köpenhamn blir frihetens ort, där nya vägar prövas och nya bekantskaper väntar. Men det är en kluven tillvaro. I Malmö finns skammen och sorgen, och snart är det gamla livet omöjligt att upprätthålla. I Q undersöker Fredrik Ekelund transpersoners verklighet: Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och? Q är ett skoningslöst existentiellt drama om livets svåraste val.

"åren här, all brännboll, all fotboll i parken, den första förälskelsen...
   Tar en större sväng runt skolan, sedan genom Broddarparken, tom, ödslig, mörk, innan jag återvänder mot bilen. Tänker på diplomen vi fick i kyrkan efter sexan, som tolvåringar, på prästen som delade ut dem, hans skallighet och mörka allvar som signalerade kristendomens lustförnekelse men tanken vandrar vidare också, till dem av mina vänner som redan ligger här, till Ulf, Bertil, Dag och Marion och om det är här jag ska ligga eller om jag ska spridas som aska i Öresund.
" (sid 62) Flera Smakbitar kanske: HÄR.

7 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Självupplevd historia tror jag?!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, ja, en del bilder också.

znogge sa...

Intressant och verkligen en bok som ligger i tiden den med.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en värld som man inte vet så mycket om.

Hannas krypin sa...

Det måste vara fruktansvärt att uppleva att man inte passar in och uppleva att samhället dömer en.

Mösstanten sa...

Har bara läst Jag vill ha hela världen av Fredrik Ekelund. Tyckte mycket om den. Tack för detta intressanta tips. Skönlitteratur kan verkligen bidra till att man förstås andra människors liv bättre.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, precis, hoppas acceptansen blivit högre.

Mösstanten, visst lär man sig mycket av böcker.