Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 mars 2023

Bokträdgården i Primrose Hill av Sarah Jio

Bokträdgården i Primrose Hill (With Love from London 2022) av Sarah Jio berättar om Valentina som var elva år lämnade hennes mor Kalifornien och familjen för sitt hemland, England. Idag är Valentina vuxen, och arbetar som bibliotekarie. Livet är knappast på topp, speciellt eftersom hon är nyskild. Men i ett ödets nyck får hon reda på att hennes mor gått bort, och dessutom har efterlämnat sin lägenhet i London till Valentina.
När hon anländer till London inser hon dock att hon inte bara har ärvt en bostad, utan även en bokhandel, som ligger i Primrose Hill. En bokhandel som Valentinas mor drivit i flera årtionden. Det visar sig att mamma Eloise hade många hemligheter, och samtidigt som Valentina förälskar sig mer och mer i Primrose Hill, börjar hon också pussla ihop sin mammas förflutna. Vem var Eloise egentligen? En bok om mödrar och döttrar, och kärleken till böcker. Fullspäckad av vackra brittiska miljöer och hopp.

  "Ni tar väl inte emot begagnade böcker?"
  "Jodå", säger Millie och kikar ner i kartongen. "Vad har vi här då?"
   "Asch, jag vet inte - det är min mans. Jag rensade på hans kontor medan han är borta på jobbet. Högar med böcker överallt. Jag gör det för att rädda honom, sanna mina ord, Han är bara en hårsmån ifrån att bli en.... Ni vet, en sådan där galen människa man ser på tv, som lever bland sophögar."
   "En hamstrare?" säger Liza.
   "Ja! Just precis. Han har alldeles för många böcker."
Millie spelar med, fast det är inget fel med att ha för många böcker. "Han har lite problem, med andra ord?"
   Kvinnan nickar och ser frustrerad ut. "Häromdagen föreslog han rentav att vi skulle göra gästrummet till ett bibliotek. Ett bibliotek!"
   "Ojdå", säger Millie och ruskar på huvudet och spelar sympati. "En amerikansk förstautgåva av Emily Brontës Svindlande höjder. Det här är ganska speciella böcker."
Hon rycker på axlarna. "Han undervisar i engelsk litteratur. Om vi behöll varenda bok som kom över tröskeln skulle jag inte kunna komma in i köket längre."
(sid 81)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Böcker om bokhandlar lockar, fast när jag tänker efter undrar jag om jag har läst någon mer än Brev till en bokhandel. Hmm? Den här författaren och boken är i alla fall helt nya för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Helene Hanffs bok är helt underbar, även filmen. Men tänk om någon slängde dina böcker som i Sarah Jios bok, vilken mardröm!

Znogge sa...

Den har jag läst och den tyckte jag var bra. Böcker om böcker lockar alltid.

Anna i Portugal sa...

Låter som en riktigt mysig bok. Böcker om bokhandeln är ofta det tycker jag.

femfemman sa...

Låter som den var skriven för mej! Tipstack!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, tror att du skulle gilla denna.