Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 maj 2023

Bland blommor : en vandring i Himalaya av Jamaica Kincaid

Bland blommor : en vandring i Himalaya (2023) av Jamaica Kincaid är en blandning av reseskildring, essä och memoar som ursprungligen beställdes av tidskriften National Geographics förlag. Idag, tjugo år senare, är den en viktig del av Jamaica Kincaids mångsidiga författarskap. Den här utgåvan innehåller ett nyskrivet förord av författaren. Översättning: Niclas Nilsson.

Författaren Jamaica Kincaid reser till Nepal för att samla fröer till sin trädgård. I tre veckor vandrar hon upp och ner bland Himalayas sluttningar och blir betagen av det storslagna landskapet, de otillgängliga byarna och de tio meter höga rhododendronbuskarna. Men i bergen lurar också mindre trevliga inslag, såsom blodiglar och den maoistiska gerillan som satt skräck i lokalbefolkningen. Och längs vägen får hon syn på sig själv -- flickan som växte upp på en karibisk ö där man odlade för att äta, som nu är så privilegierad att hon befinner sig på expedition på andra sidan världen för att hitta de mest fantastiska prydnadsväxter till sin villaträdgård. Men man behöver inte vara trädgårdsintresserad för att kunna njuta av boken. I vissa delar tänker jag på min vandring i höstas i Cornwall.

"Jag gick försiktigt, det måste jag, ett par gånger; och jag satte mig på ändan eftersom jag hade missbedömt underlaget.
    Och sedan kom den plötsligt igen, den dramatiska, magiska förändringen som jag snabbt höll på att vänja mig vid. Vi hade gett oss av precis efter regnet, och det var fortfarande kyligt, så pass kyligt att vi byltade på oss tröjor. Plötsligt blev det varmt. Vi hade gått från ett fuktig, kall, mörk skog till öppen skogsmark. Plötsligt var det så varmt att Dan längtade efter en avskild plats där han kunde ta ett bad. Han hittade inte de två tillsammans. När vi gick genom hela den skogen, långt från allt i värden, möttes avskild plats och bäck som rann ut i ett lugnvatten.
" (sid 82)

8 kommentarer:

femfemman sa...

Låter vackert! Både som äventyrsresa och födelseö.En bok där jag gärna skulle vilja se de vackra bilderna.

Hanneles bokparadis sa...

några svartvita bilder men vackra beskrivningar, bilder får man skapa i huvudet.

Mösstanten sa...

Jamaica Kincaid är en intressant författare. Den här boken skulle jag inte ha något emot att läsa. Spännande med reseskildring och självbiografi samtidigt.

Lena i Wales sa...

En annorlunda bok, skulle nog gilla att läsa den.
Ha det fint denna soliga dag på Västkusten!

Hanneles bokparadis sa...

en bok jag är sugen på att äga 📖

Znogge sa...

Låter som en annorlunda men intressant bok. En spännande vandring inte helt utan händelser.

Klimakteriehäxan sa...

Finns det maskrosor även på Himalayas sluttningar tro?

Hanneles bokparadis sa...

Maskros tros komma från Himalaya, eller Grekland, fröna sprider sig lätt i luften, en hel del vanliga växter som vi har i kruka växer vilt i bergen.