Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 maj 2023

norskt - kulturfråga

idag är det Norges nationaldag
Hanne Ørstaviks böcker gillar jag, inga mamma-pappa-barn berättelser,
annorlunda förhållanden, sällan direkt lyckliga slut.
Gillar Erlend Loes humor.
Karl Ove Knausgårds trilogi Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog, Det tredje riket är fin, den sista har jag inte hunnit läsa, han skriver vackert.

Vilken kultur från Norge gillar du extra mycket?
undrar: Enligt O i veckans Kulturfråga.

11 kommentarer:

Znogge sa...

Tror inte att jag har läst så mycket norskt faktiskt men vissa har passerat. Lyckliga slut är trevligt men ibland passar det inte ändå.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, oftast är lyckliga slut bra, men intressant läsa även andra författare.

Lena i Wales sa...

Fint sätt att uppmärksamma vårt grannlands speciella dag!
Ha det fint!

femfemman sa...

En gång för många år sedan, började jag läsa Sagan om Isfolket. Orkade med en fem -sex böcker, innan det blev tjatigt. Har absolut för mig att det var en norsk författare. Men vi har ju Anne Holt, deckarförfattarinnan. Henne har jag läst mycket av. Hon var med hos Skavlan någon gång, och framstod som en väldigt sympatisk person. Klas Klättermus... och Rövarna i Kamomilla stad... Egner kan författaren heta så. Roliga barnböcker... som blev fina musikaler. Grattis Norge och god kväll!

Lottens bokblogg sa...

Jag läser mycket norskt men har varken läst Loe eller Knausgård. Dottern fick läsa Loe obligatoriskt i skolan, och hon ogillade den boken väldigt mycket.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, såg Margit Sandemos alla 47 böcker om Sagan om Isfolket på loppis, köpte inte... norska deckare har jag inte läst.

Lotten, man läser Erlend Loe på universitet, han är speciell.

Mrs Calloway sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mrs Calloway sa...

Ørstavik har jag lyssnat på live och även läst. Knausgård har jag bara läst, och jag gillar honom jättemycket. Volvo lastvagnar av Erlend Loe har jag läst

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, inte lyssnat på dessa men gillar deras böcker.

enligt O sa...

Jag har påbörjat böcker av Knausgård, men aldrig fastnat, men där känner jag att jag borde läsa i alla fall en. Loe tycker jag mycket om däremot.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, så är det väl, men man hittar annat