Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 juni 2023

De åtta bergen av Paolo Cognetti bio

De åtta bergen
(Le otto montagne) av Paolo Cognetti handlar om livslångt vänskap mellan två pojkar som så småningom växer upp till män, vad det innebär att bli vuxen och om den moderna människans längtan och sökande. Pietro växer upp i Milano men tillbringar somrarna i bergsbyn vid Monte Rosa där Bruno bor. Pietros föräldrar är bundna av sina arbeten i Milano men lever ständigt med en längtan till naturen och bergen; Bruno växer upp i en familj av bönder och hans liv är tidigt utstakat. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem både psykiskt och fysiskt består vänskapen mellan de båda, kärleken till naturen och bergen som förenande kraft. Pietro reser till Himalaya där bokens titel får en förklaring. Bruno stannar i byn och försöker hanka sig fram med osttillverkning. Se: HÄR.

En bok  jag tyckte mycket om och ville inte sluta läsa. Och glad att sonen hade tid att följa med på bio, en film som vi båda tyckte om. Sonen laddade ner boken efteråt, han vill lyssna. Jag bad att få pappersbiljett på bion, passar bra som bokmärke i min bok.

Filmen följde boken väldigt bra, otroligt bra filmat, alla mäktiga bergsvyer, årstider, glaciär, byggande av stugan, vintern. En otrolig upplevelse att se alla dessa vackra berg. Den sista bergsmänniskan utan alla moderniteter, som klarar av att leva där uppe även på vintern. Så länge han inte har familj att ta hand om. Vemodigt vacker musik av boråsaren Daniel Norgren.

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Boken har jag läst. Fin berättelse. Tänk att den har blivit film också. Den borde innehålla fina bilder.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en film man inte ska missa!

Anna i Portugal sa...

Å tack för fint filmtips! Har inte läst boken men filmen vill jag verkligen se.

Znogge sa...

Då har du både läst den och sett den. Så ett bokmärke på köpet. Inte illa!

Hanneles bokparadis sa...

Både sonen och jag tyckte mycket om filmen, trevligt att se den tillsammans.

wiolettan sa...

Den filmen skulle jag tänka mig att se. Handlingen intressant, enligt boken och naturupplevelser och vackra vyer, härligt.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, väldigt vacker fin film, tänkvärd.