Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 juni 2023

Kartografen av Anette Hemming

Kartografen (2023) av Anette Hemming berättar om den nyskilda tvåbarnsmamman Lisbet som bor i ett välbärgat grannskap i Bærum i Norge. Hon är precis påväg att duka fram frukost efter en orolig natt när hon upptäcker en handritad lapp, fäst på köksfönstret. Det är en planritning över rummet hon befinner sig i, med en markering i form av ett rött kryss, och på baksidan finns spår av torkat blod. Dagen därpå hittas Lisbet mördad i sitt eget kök. Kriminalkommissarie John Persvik får fallet på sitt bord, men har svårt att identifiera ett motiv och en möjlig gärningsman. Men mordet på Lisbet visar sig bara vara början: snart dyker liknande mystiska ritningar upp hos Lisbets exman och flera andra i hennes bekantskapskrets. Och sonen Mikkels telefon fylls av textmeddelanden - med hans döda mor som avsändare... En tät, intensiv och oförutsägbar spänningsroman som är svår att lägga ifrån sig. Modernista.

"Det tog inte Henrik mer än knappt två sekunder att upptäcka John Persvik i den lilla gruppen av poliser som mötte honom på Polishuset på Grönland. Åldern syntes kanske i ansiktet, men kroppen var lång och mager med en naturlig styrka och fysik, som hybrid av en domare och en fotsoldat. Han var den ende i uniform. Både lite äldre och lite längre, och med lite rakare rygg, än de andra i rummet. Ansiktet var hårt och auktoritärt, och det fanns en aura av erfarenhet och oklanderlig närvaro i den kalla, ljusblå blicken. Det kortklippta håret var ovanligt ljust. De blonda hårstråna smälte nästan in med de som blivit vita.
    Med långa och stadiga steg mötte han Henrik, ställde sig på armlängds avstånd och sträckte fram handen. Spaningsledarens handslag svalde Henriks, som en fågelunge i näbben på en örn.
" (sid 34) Flera smakbitar: HÄR.

11 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Den boken finns i min bokhylla

Hanneles bokparadis sa...

Mia, helt ny, maken tyckte ganska många inblandade att hålla reda på…

Znogge sa...

Tack för tipset. Låter som en bok helt i min smak.

Anna i Portugal sa...

Tack! Den vill jag läsa!

Cinnamon sa...

Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

Mrs Calloway sa...

känner inte igen, men jag noterar. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

alldeles ny bok

Lottens Bokblogg sa...

Den här kom från förlaget nyligen, jag är nyfiken på den!

Anita Ness sa...

Denne leste jeg i fjor på norsk og likte den godt:) Kos deg:)

Paula sa...

Vilken läskig en! Vilken tur att jag inte läser deckare, då kan jag inte mista nattsömnen heller! Fast den är ändå borta i denna värme som råder. Tack för smakbit, gillade din fina headerbild!

Hanneles bokparadis sa...

bra skrivet, intressant debut