Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 juni 2023

Marigold och Rose av Louise Glück


Marigold och Rose : en berättelse (2023) av Louise Glück
Hennes första prosabok, en berättelse om tvillingarna Marigold och Ros, deras första levnadsår, om deras upptäckt av världen och insikter om Mamma och Pappa. Pappan hade mer  tålamod rapa Marigold efter mat. Det var välkänt att mamma hade mer att ord med. Pappa behövde bara ordna med vinet. Rose är en social varelse. Rose tyckte om aktiviteter där det förekom människor. Som att bada. Marigold tycker mest böcker, trots att hon ännu inte kan läsa, men hon tänker renad på den bok hon ska skriva. Rose tyckte inte om böcker. Särskilt illa tyckte hon om den sortens bok som Marigold läste för tillfället, där man ersatt människor med djur.

"Jag förstår henne så väl, tänkte Rose. Och sedan, lite sorgset, mycket bättre än hon förstår mig. Till skillnad från Rose och till skillnad från de allra flesta bebisar, levde inte Marigold i nuet. Hennes säl hade vingar, tänkte Rose (hon saknade trots allt inte helt metaforisk insikt). Och tanken gjorde henne mycket nöjd; det var nästan som något som Marigold kunde ha tänkt. Hon ville berätta det för sin syster och bestämde sig för att hon skulle göra det en dag, så fort hon lärde sig ord." (sid 59)

Marlen Haushofer och Mare Kandre har också skrivit om tidig barndom.

4 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset och smakbiten. Den skulle jag kunna tänka mig att läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Glück har både bra inlevelseförmåga och gott minne.

Mösstanten sa...

Den vill jag läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Louise Glück är trevlig läsning.