Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 juni 2023

Slummen får sin hämnd : författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika av Pierre Schori

Slummen får sin hämnd : författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika (2023) av Pierre Schori är oerhört intressant läsning om en man som kände alla och var känd av alla. Sandburg hör till de amerikanska diktare som ofta citerats av Olof Palme, liksom av Barack Obama, och av författare som Harry Martinson och Ernest Hemingway förordades han till Nobelpriset. Han träffade Marilyn Monroe som också var litteraturintresserad. Genom dikten framförde Sandburg sitt radikala rättspatos och samhällsengagemang. Han såg gangstern döda och gå fri att döda igen, han såg hungern i barnens ögon och hos utslitna män och kvinnor ur arbetarklassen. Carl Sandburg kom ur mycket enkla och fattiga förhållanden, han arbetade på flera ställen så hans storasyster kunde studera.

Berättelsen om författaren Carl Sandburg är historien om ett USA i dynamisk förändring. Den är också en amerikansk odyssé om en ung pojkes uppbrott från familj och fattigdom, driven av frihetslängtan och obändig tro på framtiden. Sandburg blev den förste heltidsanställde ombudsmannen i USA:s växande socialdemokratiska arbetarrörelse. Han uppmanades av president Roosevelt att bli kongressledamot, tog strid mot president Eisenhower om den svenska socialismen och synden, stödde John F. Kennedy och den svarta medborgarrättsrörelsen och engagerade sig mot kalla kriget.

"1892 drabbade drifteri staden, två bröder dör inom tre dagar. Samma år slutade Carl skolan, fjorton år gammal utan examen. Han tog jobb som biträde åt mjölkutköraren för tolv dollar i månaden. Det var hårt arbete sju dagar i veckan, men det bidrog till familjens magra kassa.
    Han blev också tvålpojke, tidningsutbärare, skoputsare, frisörbiträde, - då han också tvättade spottkoppar i mässing - flottare, isblockssågare, lärling hos krukmakare och plåtslagare och scenarbetare.
     Vi får veta att Carl vid den tiden till frukost fick bovetepannkakor, stekt sidfläsk, äppelmos eller katrinplommon och kaffe av mamma Clara, Det kunde han behöva,
" (sid 42) Fler smakbitar: HÄR.   


Intresset för Carl Sandburg vaknade när jag hittade Modern American Poetry (1919) av Louis Untermeyer, en bok med 620 tunna vällästa sidor på loppis.

14 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten en författare jag aldrig hört talas om. Jag visste inte heller att Monroe var litteraturintresserad.

Hanneles bokparadis sa...

Mia, Marilyn Monroe läste mycket under filminspelningar, har skrivit en bok själv.

Monika sa...

Tvålpojke var ju ett intressant och annorlunda yrke. Vad gjorde man egentligen som en sådan?

Hanneles bokparadis sa...

Monika, tvålade herrar före rakning hos frisör, tror jag.

Mrs Calloway sa...

den boken tänker jag verkligen läsa! tack för smakebiten

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, oerhört intressant helt ny bok.

Znogge sa...

Tack för en mycket intressant smakbit.
Många såg nog Monroe som en ytlig och yppig blondin men var mycket djupare än så.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en bok jag vill äga själv.

Paula sa...

Ooops, känner inte till denna man alls. Schori är mer bekant...
Har nog aldrig ägnat mig så mycket åt poeter, en lucka i allmänbildningen. Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Paula, Carl Sandburg var mycket mer än en poet, aktad fackföreningsman, aktiv i medborgarrättsrörelsen med mera.

Mösstanten sa...

Carl Sandberg känner jag bara till som namn. Det borde jag ändra på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, till och med Obama nämnder honom i sin bok.

Klimakteriehäxan sa...

Den boken har jag inte hört ett pip om förut. Borde rimligen vara ytterst läsvärd.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, helt ny, mycket läsvärd.