Varför språkvetenskap? : kunskapsintressen, studieobjekt och drivkrafter av David Håkansson, ny ledamot i Svenska Akademien som efterträder Sture Allén på stol 3 och tar sitt inträde i december. David Håkansson, född 1978, är verksam som professor i svenska språket vid Uppsala universitet. Han disputerade 2008 vid Lunds universitet med avhandlingen Syntaktisk variation och förändring. En studie av subjektslösa satser i fornsvenska. Han arbetar nu med projektet Hur skönlitteraturen gjorde svenskan modern. Fiktionsprosa, författare och språkförändring 1830–1930 som bedrivs med stöd av Vetenskapsrådet.
Varför språkvetenskap? är framförallt tänkt att användas på kurser i
teori och metod på högre nivåer i alla språkvetenskapliga ämnen, men kan
också läsas av verksamma forskare. Antologin ger forskare från olika språkvetenskapliga fält sina svar. Författarna anlägger olika perspektiv på vad språk är, varför språk är intressant att studera och vilken typ av kunskap som språkvetenskaplig forskning kan nå. I stället för att presentera och definiera olika språkvetenskapliga deldiscipliner vill antologin lyfta fram språkvetenskapens bredd vad gäller kunskapsintressen, studieobjekt och drivkrafter. Tanken är att texterna ska stimulera läsaren till fortsatt metateoretisk reflektion om vad språkvetenskap är och kan vara.
6 kommentarer:
Språkvetenskap är intressant tycker jag. Vår dotter läste det som ett delämne i sin journalistexamen. Under lärarutbildningen fick vi en lightvariant men jag hade gärna läst mer.
Znogge, verkligen, men behöver inte alltid förstå allt, men ändringar i språket är intressant. Inte för sent att fortsätta läsa... David Håkansson är språkvetare och kul att följa lite vad han har gjort.
Antagligen är det bra att ha en språkforskare i Svenska Akademien, men boken är nog lite för specialiserad för mig.
Mösstanten, Sture Allén var ju språkforskare, så detta blir nog bra.
Språkvetenskap är viktigt för oss alla.
Jokke, håller med dig!
Skicka en kommentar