Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 juni 2023

Varför språkvetenskap?

Varför språkvetenskap? : kunskapsintressen, studieobjekt och drivkrafter av David Håkansson, ny ledamot i Svenska Akademien som efterträder Sture Allén på stol 3 och tar sitt inträde i december. David Håkansson, född 1978, är verksam som professor i svenska språket vid Uppsala universitet. Han disputerade 2008 vid Lunds universitet med avhandlingen Syntaktisk variation och förändring. En studie av subjektslösa satser i fornsvenska. Han arbetar nu med projektet Hur skönlitteraturen gjorde svenskan modern. Fiktionsprosa, författare och språkförändring 1830–1930 som bedrivs med stöd av Vetenskapsrådet.

Varför språkvetenskap?
är framförallt tänkt att användas på kurser i teori och metod på högre nivåer i alla språkvetenskapliga ämnen, men kan också läsas av verksamma forskare.  Antologin ger forskare från olika språkvetenskapliga fält sina svar. Författarna anlägger olika perspektiv på vad språk är, varför språk är intressant att studera och vilken typ av kunskap som språkvetenskaplig forskning kan nå. I stället för att presentera och definiera olika språkvetenskapliga deldiscipliner vill antologin lyfta fram språkvetenskapens bredd vad gäller kunskapsintressen, studieobjekt och drivkrafter. Tanken är att texterna ska stimulera läsaren till fortsatt metateoretisk reflektion om vad språkvetenskap är och kan vara.

6 kommentarer:

Znogge sa...

Språkvetenskap är intressant tycker jag. Vår dotter läste det som ett delämne i sin journalistexamen. Under lärarutbildningen fick vi en lightvariant men jag hade gärna läst mer.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen, men behöver inte alltid förstå allt, men ändringar i språket är intressant. Inte för sent att fortsätta läsa... David Håkansson är språkvetare och kul att följa lite vad han har gjort.

Mösstanten sa...

Antagligen är det bra att ha en språkforskare i Svenska Akademien, men boken är nog lite för specialiserad för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Sture Allén var ju språkforskare, så detta blir nog bra.

Jokke sa...

Språkvetenskap är viktigt för oss alla.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, håller med dig!