Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 juli 2023

Rösten från andra sidan av Daphne du Maurier i svtPlay

Rösten från andra sidan (Don't Look Now) se: HÄR.
Brittisk långfilm från 1973 efter Daphne du Mauriers bok.
En skräckthriller om det sörjande paret Laura och John som reser till Venedig efter att deras lilla dotter Christine drunknat i en olycka. Där möter de två märkliga systrar, Wendy och Heather, varav den senare påstår sig vara synsk. En dag mottar Heather ett meddelande från Christine som hälsar att Johns liv är i fara om han inte genast lämnar Venedig. I rollerna: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason, Clelia Matania m.fl.

Vänd dig inte om (Don't Look Now 1971) av Daphne du Maurier är en novell om Laura och John Baxter, ett gift par som reser till Venedig efter att deras dotter nyligen avlidit. John arbetar med att restaurera en kyrka. De möter två systrar, varav en säger sig vara klärvoajant och informerar dem om att deras dotter försöker kontakta dem och varna dem för fara. John avfärdar först deras påståenden, men börjar själv uppleva mystiska iakttagelser.

"Han kunde inte koncentrera sig. Den klara, kyliga skönheten omkring honom lämnade honom helt oberörd.och när Laura rykte honom i ärmen och pekade på ett mosaikverk med jungfrun och barnet ovanför frisen med apostlarna, nickade han instämmande fastän han fortfarande inte såg ett dugg. Jungfruns långa sorgsna ansikte försvann slutligen i fjärran. Plötsligt fick han en ingivelse. Tvillingarna stod där. Den blinda stödde sig alltjämt på systers arm och hennes blinda ögon var stadigt riktade på honom. Han kände sig fastnaglad, oförmögen att röra sig"

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den filmen har jag sett, på tv faktiskt när den gick för länge sedan. Jag vill minnas att den var lite lagom otäck. Spökhistoria fast man vet ju inte. Skulle kunna vara psykologiskt också.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, stillsamt spökigt, bra skådespelare.

Christina Karlsson sa...

Å, men tack för tipset. Jag såg musikalen Rebecca, som baserades på en av hennes böcker, på Malmö Opera för en massa år sedan så det kan vara kul att utöka förrådet. Filmen ska jag kolla på - det ser ju ändå ut att bli regn i veckan :)
Christina

Hanneles bokparadis sa...

Christina, wow, Rebecca som musikal!