Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 augusti 2023

Nakanos secondhandbutik av Hiromi Kawakami

Nakanos secondhandbutik (2023) av Hiromi Kawakami (som skrivit Senseis portfölj). Lars Vargö översatt från japanska, han har själv skrivit flera böcker om Japan och varit svensk ambassadör i Tokyo och Seoul. Han har även tolkat haiku-dikter.

En en charmig berättelse om en udda uppsättning vänner och deras vardag i den lilla butiken i Tokyos utkant. När jalusierna till Nakanos secondhandbutik rullas upp är det Hitomis uppgift att ställa fram några av butikens mer eller mindre exklusiva föremål på en bänk utanför. Där inne styr den kufiske ägaren Nakano, som när han säger att han ska gå till banken i själva verket träffar sin älskarinna. Ibland hjälper också hans syster Masayo till i butiken, en konstnärssjäl vars kärleksråd blir till en guide för Hitomi, inte minst gällande allt-i-allon Takeo, vars blyga och svårlästa framtoning väcker oväntade känslor hos henne.

"Den kvällen gick jag in i en närbutik på vägen hem från jobbet. Förutom den vanliga kycklinglådan stoppade jag ned två burkar öl i varukorgen. Även ett paket Chiichiku, fiskkorv med ost, och ett paket friterad bläckfisk med majonässmak hamnade där. Efter en stunds tvekan la jag till två burkar chûhai, en alkoholläsk med citronsmak. För säkerhets skull tog jag även en éclairbakelse och ett paket grönsaksjuice. Och på vägen till kassan slank en veckotidning ned i korgen. Det hela gick på lite mer än tre tusen yen. "Lätt kommet, lätt förgånget", mumlade jag där jag gick för mig själv i kvällningen." (sid 45) Flera smakbitar: HÄR.

14 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den boken håller jag också på med. gillar att delta i dessa udda människors vardagsliv. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, något speciellt med japanskt vardagsliv.

Anna i Portugal sa...

Den skriver jag genast upp, vet inte om jag läst någon bok som utspelar sig i Japan och udda personer är ju alltid roligt tycker jag. Tack!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, författarens Senseis portfölj är fin.

Monika sa...

Den kände jag inte till!

Mia Eggimann sa...

Jag har sett boken tidigare men ej läst, lyssnade på min syster igår när hon berättade om sitt besök i Tokyo.

Lottens Bokblogg sa...

Den här är jag nyfiken på. Vill läsa mer japanskt och är intresserad av second hand ;-)

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Den låter intressant och noteras.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har läst Senseis portfölj och vill gärna läsa denna.

Bokdivisionen sa...

Den här har jag väntandes i bokhyllan!

Paula sa...

Hinner inte kommentera här innan jag hamnar på spamsidor, du behöver göra något åt problemet. Jag har läst Senseis portfölj, men tyckte inte så mycket om den. Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, roligt att det finns bra översättare.

Paula, svärdotters son har gjort förbättringar.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tack för smakis. Inte bestämt mig än för om jag vill läsa denna. Är den inte lite tunn?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, lånade på biblioteket 309 sidor.