Orlando (1928) av Virginia Woolf.
En historisk pikareskroman som skildrar Orlando från det han är en ung adelspojke på drottning Elizabeth I:s tid tills han som medelålders slottsfru år 1928 kör sin sportbil från shoppingturen i London till släktgodset i Knole. En vindlande och fantastisk historia om Orlando som kommer att leva i 400 år. Först som man, sedan som kvinna, som älskare och älskarinna, som rik och som fattig. Orlando föds som en man i ett välbärgat hem i 1500-talets England och avslutar sitt liv på 1990-talet som en helt vanlig kvinna som har förlorat allt men funnit sig själv. Skrivande är viktigt för Orlando.
Vita Sackville-Wests son, Nigel Nicolson, har kallat romanen för ”ett av
de längsta och mest fängslande kärleksbreven i historien”. Vita
Sackville-West och Virgina Woolf hade en intensiv kärleksrelation som
inte bara resulterade i romanen Orlando. Den gav också upphov till över femhundra brev – och en till synes aldrig sinande nyfikenhet på dessa kvinnors förhållande. Lyssna på P1: HÄR.
Jag har läst om boken för på fredag ska jag på teater med dottern och dotterdottern och titta på Orlando. Medan världen runtomkring envisas med att dela in allt i kvinnligt och manligt frågar sig Orlando vad det egentligen spelar för roll? Måste man bestämma sig?
Den brittiska regissören Katie Mitchell tar oss här med på en queer resa genom 400 år av patriarkal historia. Om en av litteraturhistoriens mest spännande gestalter. Spelas på tyska med engelsk textning. Uppsättningen hade urpremiär på Schaubühne 2019 och har med framgång även spelats i Paris, Lissabon och Madrid.
Orlando lever under 400 år. Han verkar vid Elisabet I:s hov i 1500-talets England, förälskar sig i en rysk prinsessa, försöker bli författare. Han blir ambassadör i Konstantinopel på 1600-talet, och återvänder som kvinna. Under 1700-talet lever Orlando livet, anordnar fester och älskar både män och kvinnor.
Tiden går och Orlando ser hur allt är i ständig förändring. Hur samhället ser på könsroller och begär, hur män och kvinnor ska bete sig, vad en författare får skriva om, vad en kvinna får tänka på. Orlando lever under 400 år. Han verkar vid Elisabet I:s hov i 1500-talets England, förälskar sig i en rysk prinsessa, försöker bli författare. Han blir ambassadör i Konstantinopel på 1600-talet, och återvänder som kvinna. Under 1700-talet lever Orlando livet, anordnar fester och älskar både män och kvinnor.
Tiden går och Orlando ser hur allt är i ständig förändring. Hur samhället ser på könsroller och begär, hur män och kvinnor ska bete sig, vad en författare får skriva om, vad en kvinna får tänka på.
"I trädgården kunde man se snödroppar, krokus, hyacinter, magnolior, rosor, liljor, astrar, dahlior i alla varianter, päronträd och körsbärsträd och mullbärsträd plus en enorm mängd sällsynta och blommande buskar, evigt gröna träd och perenner växa så tjockt på varandras rötter att det inte fanns en jordbit utan sin flora, inte en gräsplätt utan sin skuggning."
Nuttery är en av de vackraste platser i Sissinghurst, ljuset är magiskt i Vita Sackville-Wests trädgård.
4 kommentarer:
Orlando har jag läst och det är jag glad för. En hisnande upplevelse genom historien.
Mösstanten, en fantastisk läsupplevelse, såg även filmen i svt, i morgon ska vi på teater med dotter och dotterdotter.
Jag har läst boken men den var väldigt svår för mig. Jag tyckte mycket om Mrs Dalloway och Ett eget rum men Orlando var för mycket för min förståelse. :D
Anki, Orlando är inte helt lätt... hoppar i olika tider och så, men lite lättare om man läst annat, och vet lite om Virginia Woolfs och Vita Sackville-Wests liv.
Skicka en kommentar