Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 september 2023

Vedergällning av Sebastian Avindell

Vedergällning (2023) av Sebastian Avindell är andra delen i Östgötamorden som speglar kriminaliteten i vår samtid och en storstadsregion där klyftorna växer.
Det är sommar och varmt i Linköping, men under ytan ruvar hat och motsättningar. Ett mordfall skakar stadsdelen Skäggetorp, och ett ogenomtänkt uttalande från myndigheternas sida blir den tändande gnista som sätter det utsatta området i brand. Snart rasar upploppen och de ditkommenderade poliserna hamnar i livsfara. Kriminalinspektör Liv Larsson och kollegan Lars Fredriksson befinner sig inte i frontlinjen, men mordutredningen är krävande och de tampas med privata utmaningar på var sitt håll.

Våldsvågen och det påföljande tumultet visar sig vara en perfekt täckmantel för mord. När fler offer påträffas trappas läget upp, och utredarna börjar skönja ett mönster – de döda är alla kvinnor, med vissa karaktäristiska drag. Vem som står näst på tur är omöjligt att veta, men den förlamande skräcken att det skulle kunna vara någon i Lars eller Livs närhet vill inte släppa taget… Modernista.

"Kunde det vara så enkelt att själen ropade till henne på det enda vis den kunde, genom hennes drömmar? Att tomheten bestod i att hon inte visste var allt tagit sin början? Skulle klarheten i hennes ursprung få det andra att falla på plats? Hon skulle fylla fyrtio om två år, stod mitt i livet.
Var det detta hon skulle göra tills det var dags för pensionen? Arbeta som polis och leva för sig själv? Var det allt? Visserligen trivdes hon i ensamheten, men det fanns tillfällen då Liv kunde sakna att ha någon som väntade där hemma efter arbetsdagens slut. Någon som frågade hur det var, någon som genom sin kärlek berättigade den egna existensen. Men kärleken var en farlig lek, det visste Liv Larsson. Och hon var inte säker på om hon någonsin skulle våga sig på att leka den leken igen.
" Modernista (sid 48) Flera smakbitar: HÄR

10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

kände inte till boken. tack för smakebiten

Monika sa...

Den ska jag läsa. Så småningom.

Hanneles bokparadis sa...

boken är helt ny, andra delen i Östgötamorden

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Den boken gör jag en notering om. Frågan är bara om man ska läsa den första boken först...

Hanneles bokparadis sa...

Böckerna är ganska fristående, men man känner igen karaktärerna.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Hade inte hört talas om den.

Lotten sa...

Den här står i hyllan där hemma, och den ska bli läst rätt snart.

Bokdivisionen sa...

Åh, idag blev jag äntligen INTE skickad till någon skum sida när jag var hos dig. Hurra! Boken kände jag inte alls till.

Paula sa...

Jag tror jag aldrig kommer att hinna ge mig i kast med deckare, men tittar ju gärna på tv-serier, såg nu att TV4 släppt några nya så jag ska kolla lite närmare. Tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Kravlös avkoppling.