Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 november 2023

Min bokvärld av Kerstin Ekman

Min bokvärld (2023) av Kerstin Ekman
Det började med barndomshemmets bokhyllor och Katrineholms stadsbibliotek. I 24 kapitel förmedlar Kerstin Ekman starka upplevelser som läsandet gett henne, och berättar om böcker hon kommit att älska, böcker som vänner, som tröst - och om hur läsa och skriva hör ihop.
När en författare skriver om sina läsminnen så blir det njutbart. Det blir boktips för man blir ju nyfiken och vill läsa mer. Blir man klok av att läsa? och andra funderingar.

"Det första goda rådet om hur man gör när man skriver fick jag under ett sommarlov i gymnasiet. Det är säkert ett knep som grekerna uppfann, men Horatius gjorde det till sitt i sin Ars Poetica och kallade det in media res. Jag tyckte mig komma ihåg att Abbé Prévost som skrev Manon Lescaut kastade sig in i händelsernas mitt för att följa Horatius exempel. Det var en spännande berättelse om två unga älskande som flydde till USA, vilket var ovanligt på 1700-talet. Jag hade fått den som läsuppgift i franska under sommarlovet. Det står Kerstin Hjorth LII3 i den och som bokmärke ligger kvittot från Hjalmar Petterssons Bokhandel i Katrineholm. Den kostade fem kronor och tjugofem öre som hade debiterats min pappas konto. Man kan förundra sig över att den gick att köpa där. Men det gick ju att beställa böcker.
   Lustigt är det att jag ännu minns meningen om att gå rakt in i händelsernas mitt.
"

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den ska jag läsa under julen och det ser jag fram emot.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, perfekt julläsning!

nillas liv på pinnen sa...

Den har jag önskat mig i julklapp. Ser jättemycket fram emot att läsa den!

Hanneles bokparadis sa...

Nilla, perfekt bok som julklapp 🎁

Klimakteriehäxan sa...

Köar på biblioteket för den.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, ganska lång kö men värt att vänta på.

Ylva sa...

"Böcker som vänner, som tröst"! Vad fint, så är det ju! Ibland vill jag bara läsa något snällt och mysigt.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, du läser ju ofta ganska tunga viktiga böcker.

znogge sa...

Tack för tipset! Den vill jag gärna läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen trevlig läsning.