Jag Àr anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och Àga böcker, lÀser, fotograferar, periodvis lÀsare; lÀser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek Àr uppfylld, Àr gift med en boklÀsare som Àlskar Fantomen. Som mormor och farmor lÀser jag Àven barnböcker. Jag mÄr bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker mÄste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den hÀr bloggen:

15 januari 2024

kunglig selfie 👑


1. Har du besökt nÄgot slott som turist? Vilket i sÄ fall, och vad tyckte du?

Gunnebo och 1700-talets sommarstÀllen i Göteborgs omgivningar av Sjöberg och Johansson, reabok. Jag har besökt 16 slott i SkÄne, Sofiero (klicka pÄ bilden ovan), och flera slott under mina resor i England, intressant historia.

2. Drömde du om att bli prins/prinsessa nÀr du var liten? inte direkt, men som vuxen har jag tÀnkt att jag skulle passa som slottsfru.
3. Sitter svenska regentlÀngden kvar i minnet sedan skoltiden?
nej, Àr uppvuxen med skallig finsk president.

4. Tittar du pÄ tv nÀr kungliga evenemang sÀnds? Om ja, berÀtta varför? Ja, alltid, historia, sÄg nÀr Fredrik IX av Danmark tilltÀdde.


5. Har du lÀst brittiske prins Harrys sjÀlvbiografi Den andre (Spare)? Om ja, vad tyckte du i sÄ fall? ja, absolut lÀsvÀrd biografi.
6. Bör Carl XVI Gustaf avgÄ till förmÄn för sin dotter? Han fÄr bestÀmma sjÀlv, en vital man Àn.

KlimakteriehĂ€xan har hittat pĂ„ selfie-frĂ„gorna: HÄR.

12 kommentarer:

BP sa...

Att tÀnka med dig som slottsfru - det vore vÀl nÄt. Bara du fÄr ha tillgÄng till slottsbiblioteket sÄ... SÄ pÄ nyheterna nÀr "snyggingen" kröntes igÄr. Kungahus i vÀldigt smÄ doser Àr helt okej.
Ska faktiskt lÀsa "Spare". LÀste ju boken om hans mor Diana och det var rÀtt okej lÀsning.
Tycker ocksÄ att kungen hÄller Àn. Absolut!

Hanneles bokparadis sa...

BP, under en resa i Frankrike sa slottets fru att jag skulle passa som slottsfru 🙂 SĂ„ vackra byggnader! Och stora fina bibliotek!

femfemman sa...

Men rÀtt inskrÀnkt. Kungen alltsÄ.
Inser att jag besökt en del slott. Tjolöholm t.ex. Och Gunnebo. Fast dÀr mest i trÀdgÄrd och husen runt slottet.

znogge sa...

Jag tycker det Àr vÀldigt intressant att besöka slott och gör det vÀldigt gÀrna. Sofiero Àr fint och det Àr sÄ vackert nÀr alla rhododendron blommar.
Kungen Àr jag inte sÄ road av men det behöver jag inte vara. DÀremot tycker jag att vi har en fantastisk kronprinsessa!

Hanneles bokparadis sa...

Kungen har levt en annan tid, fÄtt en helt annan uppfostran. Men han lever nutid och hÀnger med.

KlimakteriehÀxan sa...

Kul att du klev pÄ tÄget! Och oj sÄ mÄnga slott du har klarat av ... bÄde svenska och andra. FÄr se om jag lÀser "Spare".

Hanneles bokparadis sa...

KlimakteriehÀxan, det var en vecka i SkÄne dÄ vi besökte mÄnga slott och herrgÄrdar.

Mrs Calloway sa...

jag ser ocksÄ kungliga program och naturligtvis nobelfesten. det Àr historia. kung Fredrik X:s trontilltrÀde sÄg jag förstÄs. han Àr ju populÀr, men tydligen Àr drottning Mary Ànnu mera populÀr. hoppas att drottning Margrete kommer att förekomma ÀndÄ. hon Àr sÄ fantastisk

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, verkar vara krut i Àldre monarker. Man lÀr sig vÀldigt mycket om ny forskning under Nobelveckan.

Nilla Tankebubblor sa...

Sofiero har jag ocksÄ besökt ju! Det glömde jag att skriva, för vi var inte inomhus. TrÀdgÄrden Àr underbar, jag Äker gÀrna dit igen. SkÄne har sÄ mycket sevÀrt!

Paula sa...

Slottsfru, ja, jag sÄg mig sjÀlv sitta i ett torn med ett kyskhetsbÀlte och glo ut genom tornfönstret och ha det rÀtt trÄkigt! Dessutom tror jag inte jag skulle ha pallat att leva i de dragiga kalla slottsgemaken.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, mĂ€rkliga associationer du har 🙃